Jesenska paša v Babincih

Paša je za krave molznice najbolj ugodna, saj se krave pri tem tudi razgibajo in naužijejo svežega zraka

Jože Žerdin, petek, 20. september 2013 ob 08:412
Jesenska paša v Babincih

Jesenska paša v Babincih

V Prlekiji je še kar veliko število kmetij, ki se ukvarjajo z živinorejo. Čeprav časi v kmetijstvo niso rožnati, nekateri kmetje v Prlekiji še vedno vztrajajo, in upajo, da se bo na področju kmetijstva nekaj spremenilo na bolje, predvsem prodaja živine in kmetijskih pridelkov in njihovih tržnih viškov v kmetijstvo.

Med enimi večjimi kmetijami v vasi Babinci v Prlekiji v občini Ljutomer je tudi kmetija družine Krajnc. Ta kmetijska družina se predvsem ukvarja s živinorejo in poljedeljstvom. Predvsem se ukvarjajo z rejo krav molznic-lisaste pasme. Trenutno redijo 15 krav molznic, njihove krave molznice so večji del dneva na pašnikih ob njihovem hlevu, pašniki so ograjeni z leseno ograjo in električnim pastirjem.

Vsak dan oddajajo večje količine mleka v domačo mlekarno v Babince, preko Kmetijske zadruge Ljutomer - Križevci za predelavo v Pomurske mlekarne. Na poljih večina sejejo koruzo, pšenico in ječmen, saj večji del pridelka porabijo doma za rejo živine, nekaj pa tudi prodajo Kmetijski zadrugi Ljutomer - Križevci. Paša je za krave molznice najbolj ugodna, saj se krave pri tem tudi razgibajo, naužijejo svežega zraka, kajti pred vrati je zima in potem bodo morali krave vhleviti v hlev in jih čez zimo hraniti s pripravljeno silažo, s senom in drugimi dodatki, kajti tako bo živina preživela čez zimo v hlevu.

Krave na paši zelo uživajo, poznajo vso svojo okolico, če pa se jim kdo približa, pa si vse zelo z zanimanjem ogledujejo.


Več v Narava