Železniški tir se obnavlja, a...

Bralec nam je poslal sporočilo o delovanju SŽ v KS Krištanci, Šalinci, Grlava, kjer se sprašuje o pravilnosti in o obveščenosti domačinov o izvajanju teh del

Prlekija-on.net, nedelja, 22. september 2013 ob 10:3210
Težki tovorni promet skozi vas

Težki tovorni promet skozi vas

Naš bralec Janče nam je poslal sporočilo in fotografije o delovanju SŽ na njihovem delu občine v KS Krištanci, Šalinci, Grlava, kjer se sprašuje o pravilnosti in o obveščenosti domačinov o izvajanju teh del.

V nadaljevanju je objavljeno sporočilo v celoti, za komentar o tej situaciji pa smo prosili tudi Občino Ljutomer in bo objavljen, ko ga prejmemo.


V sredo 18. septembra zjutraj nas presenetijo težki tovornjaki, ki mimo nas zapeljejo po poljski cesti na polje, kjer zaprejo edini dostop sosedu, ki je bil prisiljen počakati dobre pol ure, da se je lahko odpeljal do svojih lokalov. Cesta na polja, sicer v lasti občine, je ozka in tovornjaki morajo hočeš nočeš voziti tudi po delu privatnega zemljišča. Saj ne bi bilo nikakršnih težav, če bi bili o nameravani dejavnosti Železnic seznanjeni in dogovorjeni za sanacijo posledic vožnje več kot 35 ton težkih tovornjakov po cesti in ob njej. Da škoda bo na cestišču in kanalizaciji (pokrov kanalizacije je že zamaknjen po le nekaj prevozih), je bilo enotno mnenje tudi odgovornih strokovnjakov izvajalca, le nič pismenega nismo imeli, da bo vsa škoda sanirana na račun izvajalca. Cesta je preplastena z asfaltom v privatni režiji in privatnim denarjem ter predvideva le promet kmetijske mehanizacije in lažjih vozil. Presenetilo nas je, da o koriščenju te ceste za težke prevoze, ko smo jih poklicali, ni nič vedel tako vzdrževalec Nograd Lotmerk d.o.o., kot tudi Javno podjetje Prlekija, ki je pred kratkim predala v uporabo kanalizacijsko omrežje, ki poteka tudi ob tej cesti. Tovornjake smo ustavili, jih povprašali za dovoljenja in počakali na odgovorne za to gradnjo, ki so svoj prihod pridno odlagali. Na poziv izvajalca sta se na ogled pripeljala tudi predstavnika z občinskim odlokom seznanjene Policijske uprave Ljutomer, ki sta nas opozorila, da na občinski cesti ne smemo ovirati prometa, sicer bomo kaznovani. Po naši obrazložitvi, da pa imamo pravico postaviti naša vozila ob 2,8 m široko cesto in parcelo na naša privatna zemljišča in s tem ovirati vožnjo le preširokim in pretežkim tovornjakom, pa sta se predstavnika policije strinjala in nas korektno napotila na dogovor z izvajalcem, predstavniki katerih pa do takrat še niso prišli do nas. O odnosu in vzvišenosti odgovornih predstavnikov izvajalca ne bi razpravljal, je pa to na svoji koži občutil tudi naš predsednik KS, saj ga je zadeva in odnos močno razburila.

V celi zadevi je zelo čudno to, da o tej dejavnosti ob in na naših zemljiščih s strani občine, ki je odlok izdala in s strani izvajalca mi nismo bili obveščeni in prav tako ne Nograd in JP Prlekija, da bi skupaj ugotovili in posneli stanje pred pričetkom, dogovorili možnosti koriščenja zemljišč in odpravi posledic. Zanimivo pa je, da je bila obveščena lastnica praznega zemljišča iz Kamnika in oddaljeni kmetje z zemljišči, s katerimi pa naj bi bila dogovorjena tudi odškodnina. Iz občinskega odloka je razvidno, da so bili obveščeni: SŽ, PP Ljutomer, Medobčinski inšpektorat in redarstvo in KS Ljutomer in nikogar od teh ni bilo na spregled pred tem dogodkom. Naša krajevna skupnost, njen predsednik, vzdrževalci ceste in inštalacij na tej trasi in mi pa ne. Še nekaj moti pri tem odloku! Odlok sta izdala kar svetovalec in višja svetovalka, o njem pa direktor občinske uprave ni imel pojma, ko smo ga klicali. Predvidevam, da tudi županja ni vedela zanj in posledice tega. Kaj pa bo s posledicami, ki se bodo poznale kasneje, na primer na cestah, kjer je sicer prepovedan promet takšnih vozil? Je kdo pomislil, da se poškodbe zaradi preobremenitev pokažejo kasneje, po zimi ali še kasneje? (izkušnje iz avtocest)?

Razumemo, da je železnico potrebno obnoviti, da je to projekt, ki ga sofinancira tudi Evropa, da daje delo mnogim a žal očitno nikomur ali le redkim iz našega okolja. Mislim, da pa je nadzor nad početjem izvajalca in njegovih podizvajalcev premalo nadziran in tako smo bili priča npr. parkiranju tovornjakov na mestih, ki temu niso namenjena (pred trgovskimi centri), vožnji po robnikih, ki tako težo očitno težko prenašajo in še bi se kaj našlo. Reakcija npr. redarstva je popolnoma drugačna, če ne obeležim časa pri parkiranju na parkirnem mestu, kar pa ne povzroča nikomur škode.

YONG nedelja, 22. september 2013 ob 12:20

Gospa županja ima poln mail box, pa se ne da to poslati tudi njej v vednost. Mislec

pravični nedelja, 22. september 2013 ob 13:16

Spoštovani vaščani Šalinec, Krištanec in Grlave, ter vsi ostali prizadeti.

Po do sedaj zbranih informacijah, Občina Ljutomer nima nobenega dogovora o kakšni poravnavi škode za dela, ki se izvajajo.

Že do sedaj se je naredilo ogromne škode, ki jo bodo občani plačevali sami še leta.

Sama rekonstrukcija proge ne prinaša popolnoma NIČ koristnega za lokalno prebivalstvo.

Gradbinci so iz drugih krajev in tudi vlaki, ki bodo vozli po tej progi so na mednarodni trasi.

Tako ima lokalno prebivalstvo od te rekonstrukcije edino škodo, ki bo ostala še dolga leta.

Več kot očitno je to na tem primeru iz Šalinec.

Da tudi direktor občinske uprave ne ve nič o tem delu je skrajno malomarno in neodgovorno od občinskega vodstva.

Normalno bi bilo, da pred pričetkom del, pride v vas občinsko vodstvo in ljudem pove, kaj se bo delalo in se seveda dogovori o odškodnini, ki jo bo mehanizacija povzročila tudi na privat zemljiščih.

Ker so zadeve šle drugačno pot, predlagam lastnikom zemljišč, da zablokirajo svoja zemljišča na tak način, da po njih ne bo mogoča vožnja težke mehanizacije. Tudi na vseh privat poteh po polju. Glede na to, da so poti, ki so v lasti občine zelo ozke, ne bo mogoč promet mimo.

Nato se zahteva, da pride na kraj VODSTVO občine in pisno zagotovi povrnitev nastale škode.

Spoštovani vaščani.

Upam, da boste z vsemi sredstvi zavarovali vaše premoženje in se ne boste uklonili nekim lobijem, ki od zadaj mastno služijo, občinska oblast pa je itak na vas pozabila in jim je malo mar, kaj se dogaja.

Kot sem že enkrat omenil

Novi župan bo imel veliko dela, da bo saniral posledice takih dejanj, kot se sedaj dogajajo.

Iz vsega tega se tudi lepo vidi, kakšen je odnos lokalnih oblastnikov do premoženja občine, in lokalnih prebivalcev, ki tam živijo.

No, če bi imeli kakšno fešto v šotoru bi se županja, podžupan in direktor občinske uprave že prikazali tam.

antonM nedelja, 22. september 2013 ob 14:10

Bravo bralec Janče za poslano in čestitke Dejanu za objavo!

Čudi me, da o tem nič ne piše predsednik krajevne skupnosti, očitno so problemi majhnih ljudi nepomembni in nezanimivi.

V tem in še mnogih primerih se vidi prava slika naše lotmerške oblasti, tu se pa zdaj lepo vidi toliko opevana ažurnost in prijaznost do občanov Žalosten

Malo me vseeno vse skupaj spominja na tisto radijsko oddajo, ki smo jo predvajali nekoč "želeli ste, poslušajte" V tem primeru bi lahko rekli želeli smo, zdaj imamo.

Zgornji prispevek je še en dokaz, da imamo na občini kar nekaj birokratov in direktorja občinske uprave v strokovnost katerih lahko občani resno dvomimo.
Imamo pa novičke in konkretne proračunske priseske Tiho , imamo veselice Pevec , imamo tudi igre samo kruha, kruha pa ne.

Prav zaradi tega nikoli in nikdar več ne bom volil Olge Karba.

gorgona nedelja, 22. september 2013 ob 14:55

no moren rečte ka to ka nebi obveščali pa neven kej...jas sicer ne živim v lotmerke več...iz mojih zelo zanesljivih informacij pa ven ka je blo vse obveščeno do te mere če do bilo kej delale pa odkupili na tvojen zemljišči...pa tudi pločali po resen poštene cene,to ka pa bi neven gi parkerale tote šlepere teške pa je resen ne blo nič jovleno...tak ka...no pravični bi blo fer enkrat ka se podpišeš z imenom pa priimkon...pa ka včosih malo podkrepiš svoje besede z argumente pa ka se enkrat za vselej zjasniš al si še aktiven v politiki al ne...glede na tvoje info.si še...pa tudi to je ka proviš ka od tega mi nemo mele nič?gdo pa de se pela hitreje,bor malo kak ne lokalni lidje...što v prihodnosti nede 30 min sta na prešernovi ulici sam ka de se vlak malo napre pa naze pela,kak pa lokalni lidje...je pa resen ka bi lehko malo več dela dobili naši podjetniki ne pa neki iz celja pa lj pa tak....

TUNČEK nedelja, 22. september 2013 ob 18:47

In to bi naj bila neka držova, ke mo toke slüžbe. Sramota !! Šokiran

jozejuz nedelja, 22. september 2013 ob 22:19

Škoda besed. Tipično slovensko, vsi bi radi imeli avtocesto od vhoda hiše do službe, trgovin, ... noben pa ne bi malo potrpel, ko se kaj dela.

Ti pravični pa si še kakšen ta tvoj pamflet prihrani za drugo leto, ko bomo po tvojem imeli novega župana. Upam, da boš potem tudi tako PRAVIČEN v nakladanju.

pravični nedelja, 22. september 2013 ob 22:51

Veš jozejuz, ne gre za avtocesto.

Preberi si sestavek, ki ga je poslal prizadet vaščan Šalinec, ko jim z gradbeno mehanizacijo uničujejo cesto, ki jo sami vzdržujejo in po vrhu še vozijo po njihovi zemlji.

Sem se danes peljal tam in lahko potrdim, ker sem videl.

Ko se ogromen tovornjak, ki prevaža bagerje in valjarje zapelje na tisto ozko pot, se že v križišču zapelje čez 3 privatna zemljišča, ker je cesta oziroma pot veliko preozka.

Ljudje so upravičeni do odškodnine in seveda bi bilo pošteno in pravilno, da nekdo od lokalne oblasti pride do njih preden se je gradnja pričela.

Končno, če bi lastniki svojo lastnino zaprli, promet s to mehanizacijo sploh ne bi bil mogoč.

Zato pa je potrebno dobiti soglasje lastnikov in primerno odškodnino.

Zanima me, če bi ti dovolil, da ti en velik bager razrije dvorišče brez, da te kdo kaj vpraša in ti ne povrne škode?

Glede župana pa samo toliko.

Kdorkoli je župan ali bo župan, mu je dolžnost, da se pojavi tam med ljudmi.

In seveda, da se preden se sploh kaj prične graditi dogovori o odškodninah.

Pri vseh takih projektih se zraven kalkulira tudi odškodnina.

Ampak je noben ne bo za nikomer metal.

DOLŽNOST občinskega vodstva je, da skrbi, kot dober gospodar za občinsko lastnino.

Zato bi se občina oziroma vodstvo občine MORALO z železnicami dogovoriti o odškodnini še preden se je delo sploh začelo.

Železnica bo rekonstruirana, ceste in poti bodo uničene in potem bodo občani še leta in leta imeli probleme, da bo občina s svojimi sredstvi sanirala škodo.



YONG ponedeljek, 23. september 2013 ob 09:02

Spoštovani ali spoštovana GORGONA! Vaši "zelo zanesljivi viri" naj pridejo z občinarji in izvajalci do nas in naj pokažejo tistega ali papir, ki nas je kaj obvestil o pričetku del ali odpravi škode. Kdo je bil obveščen sem navedel. Mi in predsednik KS Ne!

Nisem in nikoli nisem bil v nobeni stranki, še v času, ko so in levi in desni imeli v žepu "rdečo knjižico" (pa ne pasoš) sam sem imel le potni list, kar mi je za pošteno delo in potovanja zadoščalo - mnogim pač ne. Pa tudi ne vem, kakšno vezo bi imelo moje članstvo pri tem žalostnem primeru? Bi me potem obvestili in se dogovorili?
Pošteno bi pa bilo, da se novica točno prebere! Če bi, bi vedeli, da je ime navedeno (ime je redko in menda sva le dva v Sloveniji) za razliko od drugih in tudi vas. Vsi podatki o meni pa so v uredništvu in s tem zagotavljam verodostojnost in odgovornost za svoje navedbe. Pa bi še tu navedeno polno ime, priimek in naslov kaj pomagalo?

Kakšne argumente pa še želite? Slika ne laže, odlok vam bodo morda pokazali na občini, lahko pa si zadevo v živo ogledate, rade volje vam bom za vodiča in tolmača.

Razmišljam, kaj imamo od tega? Hitrejši kontejnerski promet (potniški je redek) pomeni večji hrup (prosto po fiziki ta shitrostjo narašča ne glede na vrsto pogona) in nevarnost na nezavarovanih prehodih, poleg že navedene škode. Kot pa tudi sami ugotavljate, domači podizvajalci niso bili ravno polno angažirani pri delu. Nadvoz na Prešernovi pa bo zares rešil mukotrpno čakanje. Ampak tam so bili vsi (posamezniki in firme) obveščeni o tem že daleč nazaj in tudi o odškodninah je bilo menda dorečeno, pa se dela še pričela niso. Mi pač ne pašemo v to isto kategorijo. Tiho Janče

driver torek, 24. september 2013 ob 15:53

tota štreka je itak preteklost..mogoče bo to zaj kaj aktualno, če bo res šlo tak hitro skoz naše kraje, samo dvomim..

gorgona je pa verjetno misla pravičnega da se naj podpiše.. glede na to da vse vedno ve pa je venda kaki svetnik..

gorgona torek, 24. september 2013 ob 19:15

yong...na moj poust nesen veza gorjega komentarja glede podpisa ker je resen ka se gdo je ke do preverite že če malo po googlaš...misla pa sen na pravičnega nej se enkrat podpiše pod vse te svoje komentarje z imenom pa priimkom ka de te lehko svoje navedbe tudi pravilno z argumentera...je pa resen kak je blo rečeno ka glede tote izgradnje štreke...se treba resen dol vseste pa pogučate kak pa kej...ker še enkrat rečen...in ja yoong tudi na tebe to leti iz zanesljivih virov ven,ka so odkupili tudi en malo večje del moje zemlje...ka so bli einzepanare do mene korektne in povedale natačno gi kak pa zakej...meli smo pred izvedbo del tudi sestanek z načenikom ue,županjo,pa predstavniki sž-ja,kar se mene tiče ko smo v pogodbi podpišavali je tudi pisano blo da če se bo bilo kej delalo na privat zemlje de se tudi naredlo v kolko tolko prešnje stanje povedano grobo...poven sam kak so ble moje izkušnje glede tega...zgleda pa ka tudi neje vse tak kak more bite glede na ta članek

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo