Slovenija znižuje CO2: primera dobre prakse: Ljutomer - Gradec

Strokovna ekskurzija v zvezi z ukrepi občin kot znanilcev trajnostnih sprememb na področju trajnostne mobilnosti

Prlekija-on.net, nedelja, 22. september 2013 ob 22:552

Slovenija znižuje CO2 - ekskurzija v Gradec

Umanotera iz Ljubljane je skupaj s partnerji 12. septembra, organizirala strokovno ekskurzijo v zvezi z ukrepi občin kot znanilcev trajnostnih sprememb na področju trajnostne mobilnosti.

Predstavitve sta se udeležila med drugimi zastopniki različnih organizacij iz vse Slovenije, tudi predstavnika Mladinskega centra Prlekije-Pokrajinskega centra NVO in Mladinskega sveta Ljutomer Nina Stegmüller ter Anton Gregorinčič.

Pozdravni nagovor in predstavitev projekta Slovenija znižuje CO2: dobre prakse je predhodno opravila Karmen Kogoj Ogris iz Umanotere. Udeležencem je predstavil prometno strategijo občine Ljutomer občinski uslužbenec Mitja Kolbl s sodelavcem Alešem Vaupotičem. Pri pripravi ljutomerske prometne strategije aktivno sodeluje tudi prleški mladinski center. Problematiko trajnostne mobilnosti v Sloveniji pa je podal Aljaž Plevnik iz Slovenske platforme za trajnostno mobilnost.

Udeležencem je Gerhard Ablasser, v Mestni hiši v Gradcu, predstavil mobilnostne politike mesta Gradec. Nato so si prisotni ogledali mobilnostni center in prestopne točke mestnega javnega potniškega prometa, kar so vodili predstavniki podjetja FGM AMOR in SPTM, ter si ogledali tudi urejanje parkiranja izven mestnega središča, območja umirjenega prometa in P+R Murpark. Več o projektu najdete na spletni strani slovenija-co2.si, sicer pa je prometna strategija občine Ljutomer dosegljiva tukaj, inovativne prakse trajnostne mobilnosti v Gradcu pa tukaj.

Spodaj si lahko ogledate tudi video reportažo dogodka.

pravični torek, 24. september 2013 ob 22:51


Včeraj sem slišal, da baje hodimo v Graz gledat kako se "vozijo z bicikli".

Skoraj nisem mogel verjeti, da je to res.

In glej ga zlomka.

Danes zagledam prispevek o tem na lokalnem mediju.

V Ljutomeru sedaj očitno rešujemo svetovne probleme CO2 in spet ustvarjamo namišljene probleme.


Sedaj je to "mobilnost", da potem lahko hodimo okrog in zapravljamo nesorazmerno veliko časa, energije in denarja za reševanje tega namišljenega problema.


Občina pa se ne ukvarja z realnimi problemi!


Seveda ne, ker je za njihovo rešitev potrebno biti resnično sposoben.

V resnih občinah, ki so mimogrede veliko boilj "mobilne", se s tem sploh ne ukvarjajo, če pa že, pa potem, ko je vse drugo že urejeno ( Graz).


Vprašam pa se, kako je z Lotmerškim košarkaškim in nogometnim malim igriščem za ŠIC-em?

Vse vasi po levi in desni nas prehitevajo, v Radencih imajo štiri igrišča, mi pa že tri leta ne moremo zagotoviti teh 60.000 evrov.

Smo baje neuspešni na razpisih.

Mimogrede - neuspešnost ima v konkretnem primeru ime in priimek.

Kaj je z mestnim wifi-jem.

Že po vaseh ga imajo.

Kje je urejena, varna dvosmerna pot do Osnovne šole?

Kje so novi prostori Glasbene šole v mansardi OŠ IC?

Da ne govorimo o neprepoznavni in neučinkoviti strategiji razvoja turizma in še veliko vsega bi se našlo.


Kata Strofa sreda, 25. september 2013 ob 11:48

Še malo pa si večina Lotmeržanarov zaradi revščine ne bo mogla privoščiti avta, a prometna strategija za leto 2300 to predvideva? Nasmeh

Drugače pa ne vem kaj bi ti drevoljubci radi glede CO2. CO2 je najpomembnejši plin za fotosintezo in posledično tvorbo kisika Nasmeh

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje