Marjan Topolnik pridelal 110-kilogramsko bučo velikanko

Na njegovem vrtu je že zrasla tudi buča, ki je tehtala 175 kilogramov, letos pa je pridelal bučo, ko je kazalec na tehtnici pokazal 110 kilogramov

Jože Žerdin, ponedeljek, 23. september 2013 ob 10:572
Marjan Topolnik ob buči velikanki

Marjan Topolnik ob buči velikanki

Tudi letos je kljub suši nekaterim uspelo pridelati buče velikanke. Med njimi je tudi Marjan Topolnik iz Križevcev pri Ljutomeru v Prlekiji, ki že vrsto let vrtnari in prideluje buče, ostalo zelenjavo in povrtnino.

Marjan je upokojenec, prej je bil učitelj biologije in ravnatelj na osnovni šoli v Križevcih pri Ljutomeru in se v prostem času ukvarja z raznimi konjički. Pred leti se je odločil, da bo prideloval več vrst buč. Letos zgodaj spomladi je najprej semena buč dal v lončke, da so vzklile in ko je odšla spomladanska pozeba je buče posadil na vrt, na prosto.

Kot nam je povedal Marjan, je skozi celo leto buče skrbno zalival in pred leti je že na njegovem vrtu zrasla buča, ki je tehtala 175 kilogramov. Letos je pridelal bučo, ko je kazalec na tehtnici pokazal 110 kilogramov. To je buča z imenom curbita maksiva, ki pa ni jedilna buča. Na vrtu je še zraslo nekaj manjših takih buč, ki so tehtale okoli 80 kilogramov. Pridelal pa je še več muškatnih jedilnih in drugič buč, katere porabijo doma v gospodinjstvu za razne prikuhe, priloge, juhe in omake, lahko pa se pripravi kot pečena jed.

Marjan bo počasi semena iz teh buč pobiral, jih posušil in jih shranil za drugo leto, nekaj pa jih bo podaril prijateljem in znancem. Rad se udeležuje raznih razstav, kjer razstavljajo različne kmetijske pridelke in že večkrat je prejel laskavi naslov, ko je pridelal najtežjo bučo. Marjan vrtnari kot bio vrtnar, saj ne potrebuje nobenih škropiv, pridela vse naravno. Bio vrtnar Marjan si prizadeva, da bi prihodnje leto pridelal še večjo bučo, saj so buče zelo zdravilne, vsebujejo vitamin A. Z uživanjem buč ljudje živijo bolj zdravo.

Jan Čirič Dolinar ponedeljek, 23. september 2013 ob 20:31

To ja naš sosed takoj levo je babica Haha

TUNČEK torek, 24. september 2013 ob 19:40

Lepe tikvi ! Ploskač Bravo Marjan !

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti