V Ljutomeru počastili Evropski dan jezikov

Letošnji 26. september v znamenju pregovorov in narečij

Liana Miholič, četrtek, 26. september 2013 ob 19:55
Dijaki in dijakinje ter profesorji in profesorice Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer vsako leto 26. septembra na Glavnem trgu v Ljutomeru počastimo Evropski dan jezikov. Jeziki so vezivo povezovanja in medsebojnega razumevanja, zato na naši gimnaziji ponujamo učenje petih tujih jezikov: angleščine, nemščine, francoščine, španščine in ruščine.

V četrtek je na ljutomerskem Glavnem trgu odmeval otroški živžav v petih jezikih od 10. do 12. ure in na ta način smo v Ljutomeru počastili Evropski dan jezikov. Dijakinje vzgojiteljskega programa so za skupine iz vrtca pripravile izštevanke in pesmice v angleščini, na katere so otroci tudi zaplesali; naučili pa so se angleških izrazov za dele telesa. Za učence OŠ Ivana Cankarja pa so dijaki in dijakinje gimnazijskega programa pripravili delavnice v vseh prej naštetih tujih jezikih, ki jih poučujemo na naši gimnaziji. S pomočjo teh jezikov smo predstavili Evropsko unijo in njene uradne jezike, med katerimi je seveda tudi slovenščina.

Letos so poseben poudarek praznovanja Evropskega dne jezikov dali pregovorom in narečjem. Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer smo ponosni, da prihajajo k nam dijaki in dijakinje iz širše regije in da lahko na šoli uživamo bogastvo vseh narečij, ki jih naši dijaki prinesejo s seboj. Zato smo izpostavili ne samo, kako pomembno je učiti se tuje jezike, ampak tudi kako pomembno je ohraniti in razvijati materin jezik in vso bogastvo njegovih narečij.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje