Neverjetna raznolikost skulptur

Državna tematska razstava »Kiparstvo« v Črnučah pri Ljubljani

Filip Matko, četrtek, 26. september 2013 ob 21:11
Državna tematska razstava »Kiparstvo«

Državna tematska razstava »Kiparstvo«

»…Veseli nas predvsem neverjetna raznolikost, in to ne samo v uporabljenih materialih, temveč tudi v rezoniranju same kiparske problematike za začetku 21. stoletja…« je zapisala strokovna komisija za dela, ki so prispela na državno tematsko razstavo »Kiparstvo« v okviru »Zlate palete 2013«, ki je pripravlja in vodi Zveza likovnih društev Slovenije, s sedežem v Trbovljah.

Tokratno razstavo, ki je bila odprta 25. septembra v Likovni galeriji Doma borcev NOB Črnuče (na ogled pa bo do 7. oktobra !) je po organizacijski plati imelo na skrbi Društvo likovnikov Ljubljana in na razpis treh tem (Zimski pejsaž, Voda-vir življenja, Gibanje) je prispelo skupno 32 del 23 avtorjev iz enajstih društev. Strokovna komisija je na razstavo uvrstila 24 del, ki jih je ustvarilo 20 posameznic oziroma posameznikov. Devetim avtorjem so dodelili certifikat, med slednjimi sta tudi člana Likovnega društva Gornja Radgona Robert Kosmač iz Biša (Trnovska vas pri Ptuju) z delom »Brez naslova« (mešana tehnika, 37x12x36) in Leopold Methans z Zgornjega Dražen Vrha z delom »Vzpon« (bromirano varjeno železo, 36x26x64).

Na otvoritvi razstave je vse pozdravila predsednica Društva likovnikov Ljubljana Erika Železnik, v kulturnem delu programa pa so kot pianisti na klavirju nastopili mladi obiskovalci Glasbene šole Franca Šturma, podružnica Črnuče: Ana Isa Kramar, Matej Urbas in Nina Kryžanowski, ki jih je spremljala mentorica prof. Barbara Mrak.

Predsednik Zveze likovnih društev Slovenije, Branko Železnik, je enajstim posameznicam in posameznikom izročil priznanja za uvrstitev njihov del na tokratno razstavo, devetim pa izročil šopke, kajti certifikate bodo prejeli na zaključni prireditvi »Zlate palete 2013« 15. novembra v Trbovljah. Leopolda Methansa, ki je prejel šopek, sta spremljali žena Anica ter predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, Tatjana Mijatović, ki je lahko izmenjala novice o tokratni razstavi, delu v društvu in Zvezi likovnih društev Slovenije s predsednikom ZLDS Brankom Železnikom.

Strokovna komisija je o tokratnem prispevku ljubiteljskih kiparskih ustvarjalcev po Sloveniji zapisala: »Kiparstvo, kot ena izmed temeljnih zvrsti vizualne umetnosti nas spremlja od samega začetka zgodovine. Od Wilendorfske Venere, pred Fidije in Michelangela do Duchampa, Moora, Kaapora in Damiena Hirsta človek skuša mimetično ali sublimacijsko predstaviti sebe, svoja čustva, svoje eksistencionalne probleme, svet v katerem živi v trodimenzionalni formi. Objektnost kot način dominacije v prostoru se kaže tudi v kiparskih delih, prispelih na Zlato paleto 2013. Veseli nas predvsem neverjetna raznolikost, in to ne samo v uporabljenih materialih, temveč tudi v rezoniranju same kiparske problematike na začetku 21. stoletja. Prispela dela, nekako bazično zaobjemajo večino, lahko bi rekli historičnih kiparskih principov, se naslanjajo na velike premike v kiparstvu 20. stoletja (Brancusi, Duchamp,…) ter iščejo poti v novo tisočletje. Čeprav prispelih del ni ravno veliko, je to, kar je pred vami, nedvomno žlahtni izbor. Raznovrstne tehnike, različni nivoji razmišljanja, zelo kvalitetna obrtnost izdelave, premišljena kompozicija, so nedvomno, vsaj za nas, novo odkriti postulati ljubiteljskega ustvarjanja s to staro in žlahtno, mogočno premiso človeškega ustvarjanja s prostorom in njegovo vlogo v njem, presenetljivo kvalitetni. Dokler bo smer razmišljanja in raziskovanja na tem področju peljala v smeri, ki je začrtana s to razstavo, se nam ni bati, da bo forma izpodrinjena. Virtualizacija vsega in vseh tu pač ne pride v poštev. Kip obvladuje prostor, se širi vanj, ga osmišlja in nadzoruje. Pot je prava. S polno paro naprej !«

Razstava v Likovni galeriji Doma borcev NOB Črnuče je na ogled ob sredah od 15. do 18. ure, ob petkih od 14. do 17. ure ter ob sobotah od 10. do 14. ure. Izplača se jo videti !


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje