Osmič medgeneracijski pohod v Radencih

Tradicionalna popoldanska aktivnost ob Svetovnem dnevu turizma

Filip Matko, sobota, 28. september 2013 ob 10:54
Pri spominskem obeležju vojne 1991

Pri spominskem obeležju vojne 1991

Ob letošnjem Svetovnem dnevu turizma, ki poteka pod geslom »Turizem in voda – varovanje naše skupne prihodnosti« je bil v Radencih 27. septembra popoldne organiziran tradicionalni medgeneracijski pohod, tokrat že osmič.

Udeleženci pohoda so se zbrali pred TIC-em na avtobusni postaji v Radencih, kjer jih je v imenu organizatorjev pozdravila Jelka Hribar, predsednica Društva upokojencev Radenci (to društvo je bilo tudi pobudnik oziroma začetnik tovrstnih pohodov !), a pohodnice in pohodnike je nato po Radencih vodil Andrej Horvat iz Zavoda za turizem in šport Radenci, ki je tokrat bil tudi v vlogi organizatorja pohoda. Krenili so v radenski park, ki so ga lansko leto pričeli prenavljati (skupaj Občina Radenci, Zdravilišče Radenci in Radenska Radenci), ker je bil izredno uničen pa ujmi. Park je pred okrog 130 leti dal urediti Roman Henn, najmlajši sin začetnika slatinarstva in zdraviliške dejavnosti v Radencih, Karla Henna. Park je tedaj zasnovala vrtna arhitektka Ilse Fischerauer, ki je v Sloveniji za bogate naročnike oblikovala še najmanj devetnajst parkov. Njeno delo dobro pozna krajinska oblikovalka Tanja Simonič, ki bo park, kot zgodovinski zaščiteni kulturni spomenik, primerno uredila. Pohodniki so se najprej ustavili pri otroškem igrišču, kjer je nekoč stala letna restavracija. Po njnem uničenju v požaru se je uredilo zelenico in sedaj so tu otroška igrala. Ne daleč vstran je bronasta skulptura »Tri gracije«. Kip je delo akademskega kiparja Ferenca Kiralyja iz Lendave in je postavljen sredi fontane, ki nakazuje nekakšen vhod v »sončni del« radenskega parka. Postavili so ga leta 1969 ob praznovanju stote obletnice Radenske, tedaj pa sta bila na obisku v Radencih tudi takratni jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito in takratni avstrijski predsednik Franz Jonas, ko sta svojemu namenu skupaj predala Most prijateljstva v Gornji Radgoni. A pohodniki so krenili po »diagonali« na novo zasajenega dela parka.

Drugič so se ustavili pohodniki pri kapeli svete Ane iz leta 1895, ki jo je dala postaviti vdova pa Romanu Hennu, katerega oče je leta 1833 odkril prvi slatinski vrelec. Tretji postanek pohodnikov je sledil pri spomeniku osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991, ki je nad Boračevskim potokom, tik jugovzhodnega vhoda v radenski park. Nato pa so se ustavili še na Poti vrelcev, pri vrelcu slatine v bližini radenske cerkve sv. Cirila in Metoda. Ob vsakem postanku je imel kratko obrazložitev o določenem znamenju Andrej Horvat iz Zavoda za turizem in šport Radenci. Pohodniki vseh starosti, od najmlajših do najstarejših, so 8. medgeneracijski pohod zaključili pri novozgrajenih tribunah Športno rekreacijskega centra v Radencih na odcepu ceste Ob gozdu. Na cilju so jih pričakali člani Društva upokojencev Radenci, ki so z dobrotami iz domače peči pogostili pohodnice in pohodnike.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Šport