Drugi Miholov sejem v Veržeju

Sejem rokodelstva, domače kulinarike in lokalnih proizvodov

Jože Žerdin, nedelja, 29. september 2013 ob 19:44
2. Miholov sejem v Veržeju

2. Miholov sejem v Veržeju

Ob godu svetega Mihaela, ki je zavetnik župnijske cerkev sv. Mihaela v Veržeju je bilo v nedeljo, 29. septembra v župniji Veržej nadvse slovesno, kajti ob cerkvi in centru DUO Veržej je potekal drugi Miholov sejem.

Najprej je bila v župnijski cerkvi zahvalna sveta maša, katere so se predvsem udeležili vsi Mihci in Mihaele, ki godujejo, ter ostali domači verniki župnije Veržej in od drugod, ob praznovanju farnega zavetnika. Pri sveti maši je dekan dekanije Ljutomer Andrej Zrim, v imenu murskosoboškega škofa dr. Petra Štumpfa, opravil umestitev novega župnika Jožeta Brečka. Dekan je novemu župniku izročil v posest župnijo Veržej, izročil ključe, brevir in mašni plašč.

Dan prej pred praznovanjem pa so veržejski pritrkovalci iz župnijske cerkve naznanili, da bo v nedeljo v župniji velik praznik, veliko slavje župnijskega zavetnika svetega nadangela Mihaela. Po sveti maši se je praznovanje ob godu sv. Mihaela nadaljevalo ob Centru DUO, kjer je potekal drugi Miholov sejem, katerega so pripravili Občina Veržej in Zavod Marianum Veržej in Terme Banovci.

Člani župnijske Karitas Veržej so po sveti maši vse obiskovalce pred cerkvijo pogostili s domačimi dobrotami in žlahtno vinsko kapljico iz ljutomerskih goric. Na sejmu rokodelstva, domače kulinarike in lokalnih proizvodov, se je zbralo veliko obiskovalcev od blizu in daleč, ki so lahko poskusili domače prleške dobrote in proizvode, katere so pripravili Društvo aktiva kmečkih žena Križevci - Veržej, Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, Čebelarsko društvo Veržej, Ekoprlekija, ekološki kmetiji Topolovec in Berden, Turistično društvo Veržej in Terme Banovci. Na voljo pa je bila tudi sejemska jüžina.

Rokodelci iz Prlekije, Prekmurja in od drugod in rokodelski Centri Slovenije so na stojnicah in v Centru DUO v Veržeju ponujali najrazličnejše izdelke iz lesa, volne, šibja, ličja, slame. Na ponudbi na drugem Miholovem sejmu v Veržeju pa so še bili kovaški in lončarski izdelki, ptičje krmilnice, razna sita, rešeta itd. Skupaj se je predstavilo 36 ponudnikov.

Na prireditvenem prostoru je zbrane nagovoril direktor Zavoda Marianum Janez Krnc, ki je dejal, da Center DUO Veržej že vrsto let neguje in krepi ter spodbuja razvoj domače in umetnostne obrti, sledil je bogat kulturno umetniški program. Program sta povezovala in vodila Melani Korošec in Jernej Rudolf Lešer in sicer v domačem prleškem narečju. Drugi Miholov sejem je potekal pod sloganom »Prite, prite s fseh vasi, prinas dobre vole nigdor ne sfali«.

Kljub slabemu in turobnemu deževnemu vremenu je bil sejem dobro obiskan. Po zgodovinskih virih korenine Miholovega (Mihaelovega) sejma segajo v srednji veki, v prvo polovico 16. stoletja. Skozi obdobje so imeli v Veržeju tri sejme, a najbolj se je ohranil Miholov sejem, ki je v drugi svetovni vojni povsem zamrl. Nekoč pred leti so na sejem hodili lončarji in lecitarji, kajti na sejem so hodili ljudje iz Prekmurja, ki so na sejem prihajali kar v procesiji. Zadnja leta je Miholov sejem povsem zamrl, a lansko leto so ga po desetih letih ponovno oživeli. Sodeč po letos dobro obiskanem sejmu, se bo Miholov sejem prihodnje leto spet organiziral, morda s še večjo sejemsko ponudbo.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46