Mobilnosti dodali še piko na i

Prleški mladinski center – pokrajinski center nevladnih organizacij je tednu mobilnosti dodal še trajnostni in mednarodni mobilni pomen

Prlekija-on.net, torek, 1. oktober 2013 ob 17:18
V tednu mobilnosti povezali tri dežele

V tednu mobilnosti povezali tri dežele

V Prlekiji so v sklopu Evropskega tedna mobilnosti potekale številne aktivnosti. Le tem je prleški mladinski center – pokrajinski center nevladnih organizacij dodal trajnostni in mednarodni mobilni pomen.

Na desetine milijonov ljudi po vsej Evropi, ki si prizadevajo za okolju prijaznejše načine mobilnosti se je pridružila tudi Občina Ljutomer z bogatimi in številnimi aktivnostmi ob Evropskem tednu mobilnosti 2013 v času od 16. do 22. septembra. V MCP-PC NVO so s svojo realizacijo dodali trajnostni in mednarodni pomen in s tem v bistvu omenjeni mobilnosti piko na i.

Na Sveučelišču v Čakovcu je več mesecev potekalo obsežno šolanje kolesarskih turističnih vodičev, ki so tudi  opravili teoretične in praktične izpite. Usposabljanje je uspešno zaključilo deset udeležencev iz Hrvaške in deset iz Slovenije, od tega dva iz MCP-PC NVO ter eden iz Mladinskega sveta Ljutomer. Na pobudo prleškega mladinskega centra so udeleženci vzpostavili in prekolesarili hitro kolesarsko stezo-ruto in s tem povezavo treh dežel Hrvaška-Slovenija-Avstrija. Kolesarska povezava poteka na relaciji: Čakovec-Štrigova-Razkrižje-Ljutomer-Spodnji Kamenščak-Križevci-Bad Radkersburg ter se imenuje po prvi generaciji kolesarskih turističnih vodičev. V drugem letu bo še dodan odcep, ki bo povezoval sosednjo Madžarsko.

Na zaključni (ali vstopni) točki v Bad Radkersburgu sta jih sprejela tamkajšnja kolesarska zanesenjaka, gospod Heinrich Hofer s sodelavcem. Nazorno sta jim predstavila tovrstno uspešno razvito kolesarsko mobilnost v Avstriji ter jim nakazala številne možnosti bodočega mednarodnega sodelovanja in jih na koncu pogostila. Pozneje so si v kompleksu MCP-PC NVO na Spodnjem Kamenščaku prvič ogledali multimedijski performans MURA-DRAVA.BIKE, ki v besedi, sliki in glasbi prikazuje omenjeno pot. Realizacija performansa je nastala v hrvaško-slovensko-avstrijski navezi, ki so jo tvorili Jani Zidarič, Jožica Ficko, Nina Stegmüller, Heinrich Hofer, Alen Senčar, Valentina Hažić, Tomaž Pivec, Ivančica Somodi, Alenka Ficko, Tamara Ljubec in Rudi Stegmüller.

Multimedijski performans bo dosegljiv na DVD-ju, s samoiniciativnim projektom pa MCP-PC NVO dosega trajnostno popularizacijo mobilnosti, konkretno kolesarskega turizma, medržavnega sodelovanja, mladinskega ustvarjanja in ohranjanja naravne ter kulturne dediščine. V bodoče bodo v sodelovanju s partnerji vzpostavili namestitvene kapacitete za kolesarje, non-stop delujočo servisno in taxi kolesarsko službo z možnostjo zamenjave oziroma izposoje koles, izdelali pa bodo tudi promocijski material, karte omenjene steze ter postavili ustrezne cestne oznake.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje