Udeleženke so se usposabljale v programu oblikovanje tekstilnih izdelkov

Tekstilna dediščina na ogledu v Puščenjakovi dvorani Centra DUO Veržej

Jože Žerdin, petek, 4. oktober 2013 ob 11:28
Na ogled tekstilna dediščina

Na ogled tekstilna dediščina

V Puščenajkovi dvorani Centra DUO v Veržeju so se odprla vrata razstave z naslovom »O ti erbija«. Na razstavi svoje izdelke razstavljajo udeleženke programa oblikovanja tekstilnih izdelkov z elementi tradicionalne tekstilne dediščine, ki je bil namenjen predvsem ženskam z znanjem šivanja, občutkom za estetiko in ljubeznijo do pomurske krajine in kulture.

Program je vodila Ljudska univerza Murska Sobota, s sofinanciranjem ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Evropskega socialnega sklada. Program je obiskovalo 20 udeleženk, ki so se usposabljale, oziroma prenesle svoje znanje šivanja in ustvarjanja, ki so ga sicer imele že prej, vse povezati s kulturno dediščino in hkrati ustvarjati nove izdelke.

Na razstavi v Veržeju so bili na ogledu vsi izdelki, ki so nastali izpod prstov udeleženk, kajti tukaj sta se na enem mestu predstavili dve skupini udeleženk, kjer se je pokazala celotna paleta vseh izdelkov. Nova znanja, kreativno razmišljanje in spretne roke so doprinesli k nastanku izvirnih izdelkov, ki ohranjajo kulturno dediščino in podpirajo trajnostni razvoj in turizem. Nastajanje izdelkov je bilo kot novo zapisovanje starih zgodb.

Udeleženke so prve korake od zamisli do ideje črpale iz starih predmetov, kot so denimo stara keramika, nakit in lesena vrata, iz bogate pokrajine, ko so opazile polje lanu, pšenice z makom, marjetice, navdihnile so jih štorklje in smrdokavre ter stara prevozna sredstva - brod ali baren. Rdeča nit usposabljanja pa je bilo vezenje, šivanje, kvačkanje, pletenje, barvanje na tekstil, oblikovanje iz žice, oblikovanje nakita in gumbov iz gline in fimo mase ter kombinacije različnih tehnik. Iz sanj in domišljije so nastajali tudi izdelki iz lanu, razni oblačilni elementi, obleke, bluze, hlače, krila, topi, bolero, šali, pasovi, pa modni dodatki, torbice, nakit, copati, iz tekstila za notranjo opremo za prte in prtičke, zavese, posteljnina.

V tretjem modulu izobraževanja so se seznanile in usposobile za samostojno podjetniško pot, a ta pot bo v današnjem kriznem času trnova in ne lahka, kajti uveljaviti se na trgu s svojo novo »blagovno znamko« bo težko, potrebno bo vztrajati in s samimi izdelki dokazati, da gre za tekstilno dediščino.


Več v Kultura in izobraževanje