Sončnice na njivi v Šalincih

Rumeni cvetovi sončnic se vedno obračajo k soncu

Jože Žerdin, sobota, 5. oktober 2013 ob 14:54
Sončnice

Sončnice

V Prlekiji je še vedno veliko kmetij, ki se ukvarjajo s poljedeljstvom, živinorejo in pridelujejo različne poljščine. Ker živina pri prehrani potrebuje najrazličnejše dodatke k hrani, še tudi kot dodatek sejejo sončnice. Sončnice se sejejo od aprila do maja in celo leto do jeseni bogato cvetijo in imajo velike rumene cvetove podobne soncu, ki se vedno obračajo k soncu.

V Prlekiji je tudi veliko čebelarjev, ki se ukvarjajo s pridelavo medu, zato so čebele zelo koristne, da oprašujejo sončnice in nabirajo medovino, katero odnašajo v panje in čebelarji potem pridelajo najrazličnejši med, med njimi tudi iz sončnic. Tako so sončnice dvakrat koristne za živino in za čebele.

Sončnice imajo velike pogače in v teh pogačah je seme, katero je obdano s črno lupino in znotraj je seme, katero je sive barve. Seme kmetje zmeljejo in uporabljajo za prehrano kot dodatek k živini, iz sončničnih semen pa se lahko iztisne tudi sončnično olje, ki se uporablja v prehrani, zdravilstvu in kozmetiki, ker je zelo zdravilno.

Rumeno polje sončnic smo v teh dneh posneli na polju v vasi Šalinci pri Ljutomeru.


Več v Narava