V Orehovcih je dišalo po golažu

V Orehovcih so pripravili 1. Golažijado

Marjan Slavič, sobota, 5. oktober 2013 ob 22:40
Golažijada v Orehovcih

Golažijada v Orehovcih

V sklopu občinskega praznika, ki ga te dni praznuje občina Gornja Radgona je Turistično društvo Majolka iz Orehovec, v okviru tradicionalnega projekta »Majolkini dnevi dobrot iz koruze in ajde« minulo soboto organiziralo  tekmovanje v kuhanju golaža.

Kuhanja golaža na prvi »golažijadi« v Orehovcih se je udeležilo deset ekip; TD Okroglice iz Posavja, Društvo kmečkih žena iz Gornje Radgone, ŠTD Mahovci iz Apaške doline, skupina »Črne ovce« iz Orehovec, TD Sv. Trojica, skupina »Trio Marija Snežna« iz Zgornje Velke, skupina Andy bar iz Gornje Radgone, skupina »Veseljaki« iz Rožičkega Vrha, TD Čemaž iz Apač ter skupina »Jahačice« iz Janževega Vrha.

V skupini so smeli biti trije tekmovalci, glavni kuhar in dva pomočnika. Nekaj osnovnih sestavin je vsaka skupina dobila ob začetku tekmovanja, majhne skrivnosti za dober golaž pa so bile prepuščene samim ekipam. Vso dogajanje v in okrog kotla pa je spremljala strokovna komisija, ki so jo sestavljali Andrej Zemljič, Dani Pučko in Marija Žnuderl. Ocenjevali pa so okus in videz golaža, urejenost ter čistočo delovne okolice. Na koncu je bil izid dokaj izenačen, tako da je komisija imela zelo težko nalogo, da oceni najboljši golaž. Tokrat je 3. mesto za kuhanje golaža pripadlo ekipi Društva kmečkih žena Gornja Radgona, 2. mesto je osvojila ekipa Andy bar iz Gornje Radgone, 1. mesto pa TD Čemaž iz Apač. Vse ostale ekipe so prejele priznanja in povabilo na naslednje srečanje ob kotlu. Za dobro razpoloženje vseh pa je poskrbel ansambel »Družinski trio Pogladič«, iz Vojnika pri Celju.

Podpredsednik TD Majolka, Janko Kralj je povedal, da so v 8. letih obstoja in delovanje tega društva veliko ustvarjali in delali z namenom in edinim ciljem združevati ljudi, nekoga osrečiti in ljudi tudi znati motivirati. Turistično društvo ta čas šteje čez 80. članov, člani pa prihajajo iz širšega področja občin Cerkvenjak, Sv. Trojica, Apače, Radenci, Sv. Jurij, Gornja Radgona ter tudi iz sosednje republike Avstrije.

Predsednik turističnega društva Branko Pintarič je predstavil delo in vizijo društva: »predvsem v smislu združevanja ljudi, je potrebno vložiti veliko truda in dobre volje, čas in odrekanja. Tako skozi celo leto organiziramo različne aktivnosti kot so čistilne akcije, pohodi, srečanja, kolesarjenje, izleti, bolšji sejmi in strokovne ekskurzije za svoje člane. V svojo okolico pa v goste veliko krat radi povabimo tudi druga turistična  društva, v zameno da obisk vrnemo in tako tudi v njihovem kraju predstavimo našo društvo, kraj ter samo občino

V sklopu občinskega praznika pa še pripravljajo več aktivnosti, tako se denimo že to soboto, 5. oktobra začne Jesenski abonma prireditev in to s komedijo "Tašča.com 3" v izvedbi KUD Staneta Severja Ribnica na Pohorju v GD Orehovci. V soboto, 9. novembra je druga komedija "Iščem moža" v izvedbi KUD Križevci pri Ljutomeru ob 19 uri v GD Orehovci, ter v soboto, 6. decembra je "Majolkin Miklavžev koncert" VESELE ŠTAJERKE in Samo Tuš-Korl kot povezovalec ob 18.00 uri v GD Orehovci.


Več v Družabno