Večerno kožühanje koruze na domačiji Skuhala v Banovcih

V Banovce so na kožühanje koruze prišli člani pobratenega Turističnega društva Oplotnica

Jože Žerdin, nedelja, 6. oktober 2013 ob 08:131
Kožühanje v Banovcih

Kožühanje v Banovcih

Turistično društvo Banovci vsako leto ob sodelovanju domačije Skuhala v jesenskem času v Banovcih pripravi že pozabljeno kmečko opravilo na kmetih v Prlekiji, ročno kožühanje koruze. Ročno kožühanje koruze je namreč potekalo v soboto, 5. oktobra.

V goste so prišli člani pobratenega Turističnega društva Oplotnica in gostje bližnjih Term Banovci. Pred kožühanjem so najprej obiskali čebelarstvo Šalamun v Banovcih, nato so si še ogledali bližnje Terme in vas Banovci,  nato pa odšli na kožühanje. En dan prej so člani Turističnega društva Banovci potrgali koruzo in jo odpeljali na skedenj Dušana Skuhala.

Skupaj so na domačem skednju ročno kožühali koruzo in obujali spomine iz prejšnjih srečanj, ni pa manjkalo tudi dobre domače pesmi, saj je na dobro voljo na harmoniki s poskočnimi vižami poskrbel harmonikar Franc Obrul iz Oplotnice, pridružila pa sta se še dva muzikanta. Člani domačega društva pa so jim med kožühanjem ponudili domači mošt in razno prleško pecivo. Po nekaj časa so lipači končali s kožühanjem in sledila je prava kmečka večerja v bližnjem gasilskem domu, kot je bilo to nekoč.

Koruzo bo družina Skuhala shranila v koruznjaku, kjer se bo koruza sušila čez zimo in drugo leto jo bodo porabili za prehrano živine, ličje od koruze pa bodo posušili in pozimi pokrmili živini. Po končanem delu so bili vsi navdušeni in predsednica Turističnega društva Banovci Jelka Klement jih je že povabila na kožühanje za drugo leto, predsednica pobratenega Turističnega društva Oplotnica Zinka Leskovar pa se jim je zahvalila za gostoljubnost, pogostitev ter jih povabila na letošnje Martinovanje v Oplotnico. Tako so kolo časa v Banovcih zavrteli za nekaj desetletij nazaj, ko se še je na vsakem kmečkem skednju opravljalo to kmečko opravilo.

TUNČEK torek, 8. oktober 2013 ob 19:39

Joj keko karuze smo fčosik skožühali ! Kul

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno