Kuhanje kisle žüpe po cvensko

Kislo žüpo sta po cvensko kuhala Prekmurec in Prlek

Jože Žerdin, nedelja, 6. oktober 2013 ob 10:311
Kisla žüpa po cvensko

Kisla žüpa po cvensko

Turistično društvo Cven je ob zaključku tradicionalnih prireditev na prireditvenem prostoru na Grüntu na Cvenu, ob zaključku leta v soboto, 5. oktobra pripravilo še zaključno prireditev kuhanje kisle žüpe po cvensko. Hkrati so z brajd obrali pridelek letošnjega grozda, katerega imajo zasejanega na Grüntu.

Kislo žüpo po cvensko sta kuhala kuharja amaterja Matija Gostan iz Odrancev in Anton Majcen iz Mote. Tako sta pri kuhanja na Cvenu kuhala Prekmurec in Prlek, ki že več let sodelujeta na raznih kuharskih prireditvah po Prlekiji in Prekmurju.

Za sestavine kisle žüpe sta izbrala - svinske nogice, želodec, srce, svinjsko meso, domačo prekajeno klobaso, svinjski jezik, svinjsko mast, čebulo, svežo zeleno papriko, sol, poper, majaron, timijan, kumino, lovorjev list, moko, kislo smetano, belo vino, kis, sveži drobnjak in ajdovo kašo. Žüpo sta amaterska kuharja kuhala več kot dve uri, dokler se ni vsa sestavina skuhala. V kotličku na prostem na odprtem ognju sta skuhala okoli 20 litrov te kisle žüpe in tudi vso razdelila med obiskovalce. Ker so hkrati tudi opravili trganje grozdja in kisla žüpa tekne k temu opravilu.

V priročni kuhinji v krušni peči pa so domače članice Turističnega društva Cven še hkrati tudi pekle kvasenice, postržjače in prleške krapce. Člani pa so obiskovalce postregli z domačim rdečim vinom in belim vinom iz bližnjih ljutomerskih goric. Obiskovalci so zelo pohvalili to jed in med obiskovalci je bilo tudi veliko turistov iz bližjih Term Banovec.

TUNČEK torek, 8. oktober 2013 ob 19:38

Bok žegnaj ! To ja

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno