Bose noge vinskih kraljic teptale Frangeževo grozdje

Prešali so na 203 leta stari preši z brezovimi obroči v četrti etaži

Branko Košti, nedelja, 6. oktober 2013 ob 18:59
Frangeževo grozdje so teptale bose noge vinskih kraljic

Frangeževo grozdje so teptale bose noge vinskih kraljic

Del Slovenskega vinskega kraljestva na čelu z aktualno Vinsko kraljico Slovenije Nežo Pavlič, je v soboto, 5. oktobra, kraljeval v Hercegovščaku pri Gornji Radgoni. Pod budnim varstvom ovtarja Sama Tuša-Korla, so ob pomoči številnih obiskovalcev, vinska kraljica Radgonsko - Kapelskih goric Jerneja Jančar, kogovska Špela Borko, ptujska Monika Rebernišek in cerkvenjaška vinska kraljica Polona Čeh, obrale brajde okrog mogočne Frangeževe hiše penin.

S samo trgatvijo pa delo kralljic še ni bilo končano, saj jih je že čakala preša, ki je posebna zaradi treh stvari: zaradi starosti, saj je stara 203 leta, "stretano" grozdje se zlaga v koš v obroče iz brezovega lesa, kar je dandanes prava redkost in zahteva od prešarjev precej znanja in natančnosti, in zaradi same lokacije - nahaja se namreč dokaj visoko, v četrti etaži, ne v kleti ali pritličju, kot je v navadi.

Kraljice so dokazale, da jim "tretanje" ni tuje, korajžno so se sezule in se bosonoge, v kraljevskih oblačilih in s kronami na glavah, podale na pod častitljivo stare preše ter suvereno opravile ne pretežko, ampak, kot so same povedale, precej mrzlo nalogo, saj so bile grozdne jagode zelo mrzle.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno