Na Gajševskem jezeru so opazovali ptice

6. oktober velja za Evropski dan opazovanja ptic

Bianca Žitnik, nedelja, 6. oktober 2013 ob 18:151
Opazovanje ptic

Opazovanje ptic

V nedeljo, 6. oktobra, so se zbrali ljubitelji ptic na nasipu Gajševskega jezera. Prav ta dan je namreč Evropski dan opazovanja ptic. Poleg opazovanja, so ptice tudi šteli. S štetjem ptic se preverja stanje oziroma število.

V nedeljo je bilo opaženih 12 vrst. Največ je bilo rac lisk, ki se zadržujejo med vodnim oreškom, ki raste v stoječih vodah, bogatih s hranili ter se zelo hitro razmnožuje. Nekoč je bil pomemben vir hrane. V najmanjšem številu in sicer po ena ptica so bili kormoran, čopasti ponirek, vodomec, mali ponirek in raca žličarica. Za strokovno vodstvo je skrbel predsednik pomurske sekcije društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije Gregor Domanjko, ki je posredoval uradno izjavo DOPPS-a ob Evropskem dnevu opazovanja ptic:  »Te dni bo na milijone ptic selivk zapustilo Evropo in odletelo proti svojim prezimovališčem v Afriki. Na svoji tisoče kilometrov dolgi poti se bodo soočile z mnogimi nevarnostmi. BirdLife International že 20. leto zapored vabi ljudi po vsej Evropi, da ob Evropskem dnevu opazovanja ptic 6. oktobra izkoristijo priložnost in spoznajo osupljiv svet ptic in njihovih selitev. Tovrstno osveščanje izvajamo tudi v Sloveniji, kjer BirdLife International zastopa Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Ptice selivke ne poznajo meja. Mnoge med njimi so ogrožene in le globalno prizadevanje za njihovo varstvo lahko ustavi njihovo izumiranje. Ključnega pomena za preživetje selivk so postajališča na njihovi selitveni poti, predvsem mokrišča, kjer se lahko nahranijo in odpočijejo. Selivke pa lahko v teh dneh opazujemo tudi v mestnih parkih. Lani smo ob tej priložnosti v Sloveniji organizirali 4 dogodke, pri opazovanju je sodelovalo 159 opazovalcev in skupaj smo opazili kar 12.487 ptic!« (DOPPS)


Več v Narava