V Gornji Radgoni pričel obratovati zbirni center komunalnih odpadkov

Zbirni center Gornja Radgona, ki se nahaja v industrijski coni, je pričel obratovati z dnem 9. 10. 2013

Prlekija-on.net, sreda, 9. oktober 2013 ob 23:15
V skladu z Uredbo o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami pri opravljanju javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki je Občina Gornja Radgona skupaj z izvajalcem gospodarske javne službe zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov Saubermacher Slovenija, d.o.o. pristopila k ureditvi zbirnega centra za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov.

Občina je za potrebe zbirnega centra namenila del svojega zemljišča velikosti 700 m2, izvajalec Saubermacher Slovenija, d.o.o, ki pa bo z zbirnim centrom tudi upravljal, pa je financiral gradbena dela (le te je izvajalo podjetje Komunala Radgona d.o.o.) v višini 21.000,00 evrov ter zbirni center opremil z vsemi potrebnimi kontejnerji in posodami za zbiranje in začasno hranjenje vseh vrst ločenih frakcij.

Zbirni center Gornja Radgona, ki se nahaja v industrijski coni Gornja Radgona na lokaciji med podjetji M.TRADE Gornja Radgona, d.o.o., REFLEX Gornja Radgona, d.o.o. in bazo CP Murska Sobota, d.d., je pričel obratovati z dnem 9. 10. 2013, v njem pa se bodo brezplačno prevzemale samo ločene frakcije, ki nastajajo pri gospodinjstvih na območju občine Gornja Radgona.

Župan Občine Gornja Radgona, gospod Anton Kampuš in direktor družbe Saubermacher Slovenija d.o.o., gospod Rudolf Horvat, sta v sredo, 9. oktobra, ob slovesnem pričetku delovanja zbirnega centra nagovorila zbrane in ob prisotnosti gospe mag. Mojce Letnik iz družbe Saubermacher Slovenija d.o.o., slavnostno prerezala trak.

Odpadkom je namenjenih več velikih zabojnikov, opremljenih z napisom, kaj spada v določen zabojnik. V zbirnem centru se ne bodo sprejemali odpadki, ki nastajajo v gospodarskih dejavnostih (proizvodnja, obrt, kmetijstvo). Podjetja in samostojni podjetniki so, skladno z zakonodajo, dolžni skleniti pogodbo z ustreznim pooblaščenim zbiralcem in predelovalcem odpadkov.

Z zbirnim centrom želijo občanom omogočiti racionalnejše ravnanje z nastalimi odpadki, s čim več prevzemanja v njihovi bližini, na drugi strani pa želijo doseči boljše rezultate pri zmanjševanju količin odpadkov za odlaganje in povečevanje deleža odpadkov za njihovo ponovno uporabo ter predelavo. Upajo in želijo si, da bo obratovanje zbirnega centra pripomoglo k izboljšanju stanja okolja, v katerem skupaj živimo. Odpiralni čas zbirnega centra je v sredo od 13.00 do 17.00 ter v soboto od 8.00 do 12.00.

VRSTE LOČENIH FRAKCIJ, KI SE BODO BREZPLAČNO PREVZEMALE V ZBIRNEM CENTRU
  • Papir in karton ter papirna in kartonska embalaža
  • Steklo in steklena embalaža
  • Plastična, kovinska, sestavljena ter mešana embalaža
  • Embalaža iz tekstila, oblačila in tekstil
  • Lesena embalaža in les, ki vsebuje in ne vsebuje nevarnih snovi
  • Predmeti iz plastike in kovin
  • Izrabljene avtomobilske gume (vsako gospodinjstvo lahko letno odda max. do 50 kg izrabljenih avtomobilskih gum)
  • Kosovni odpadki
  • Biorazgradljivi odpadki (samo zeleni odrez)
  • Zavržena oprema, ki vsebuje klorofluoroogljike (hladilniki in zamrzovalniki)
  • Zavržena električna in elektronska oprema
  • Nevarni odpadki iz gospodinjstev, kot so barve, laki, čistila, zdravila, pesticidi, fotokemikalije, embalaža, ki vsebuje nevarne snovi, neonska in varčna svetila, jedilno olje in maščobe, baterije in akumulatorje


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo