Nov križ v Sitarovcih

Zanimivo pričevanje o tem križu

Jože Žerdin, nedelja, 13. oktober 2013 ob 09:17
Nov križ v Sitarovcih

Nov križ v Sitarovcih

Sitarovci, ki spadajo v župnijo Mala Nedelja, imajo v svoji vasi kar nekaj sakralnih obeležij. Med njimi Vrzelov križ na polju ob glavni magistralni cesti. Na tem mestu že stoji križ že od leta 1900. Zgodovinski viri pravijo, da so tu potekali veliki boji med prvo in drugo svetovno vojno, in da je v ta križ treščila strela ter križ in zasajena drevesa okoli njega uničila.

Kot je povedal domači župnik župnije Mala Nedelja Tomislav Roškarič so verniki župnije Mala Nedelja v svoji zgodovini vedno radi postavljali znamenja, kapelice in križe. Za vsa ta znamenja, posebej za Marijine podobe. Pri takih znamenjih, kot je obnovljen križ v Sitarovcih so se nekoč verniki zbirali pri šmarnicah, se ustavljali in poslavljali ob pogrebih umrlih, ko so od doma do cerkve nosili krste. Tukaj je bil tudi nekaj časa blagoslov velikonočnih jedi, za križeve procesije so žena in dekleta spletale vence.

Prvi križ sta dala postaviti zakonca Anton in Alojzija Krašovec. Križ je bil obnovljen v 30. in 40. letih prejšnjega stoletja. V tem času je bil iz tega križa ukraden trikrat Marijin kip. Verniki Sitarovcev mislijo, da je bil kip od Marije ukraden od ljudi, ki v srcu ne nosijo verskih moral in spoštovanja do sakralnih podob. Tako so se verniki iz Sitarovcev odločili, da bodo dali narediti nov križ, sedaj na starem mestu stoji nov križ, kot je bil postavljen pred 113. leti. Narejen je nov leseni križ, ki stoji na betonskem podstavku.

Jezusa je obnovil Milan Belec iz Železnih Dveri, družina Filipič iz Precetincev pa je kupila novo podobo Marije, ki je nameščena na novem lesenem križu, križ ima narejeno streho iz pločevine, da je zaščiten pred vremenskimi neprilikami, obdan je z leseno ograjo in obdan s cvetjem.  Družina Filipič iz Precetincev se je odločila za nakup Marijine podobe zato, ker ob pričevanju njihovega dedka Martina Lebariča, ki je doživel videnja neke ženske, ki je vedno šla pred njim od kuršinskega mosta do sitarovskega obcestnega križa in nenadoma izginila. To so živa pričevanja Martina Lebariča, ki je bil vojak avstro-ogrske vojske. Sedaj je križ nov in je pravi biser župnije Mala Nedelja, za njega pa skrbi Elizabeta Vrzel.

Blagoslov novega križa je bil v soboto, 12. oktobra, ko so se pri blagoslovu zbrali domači verniki vasi Sitarovci. Blagoslov je opravil domači župnik Tomislav Rošakrič, ki je pohvalil domačine, da so se odločili za nov križ po 113. letih. Ob koncu blagoslova je vaški kronist in dober zgodovinar domače župnije Ludvik Rudolf iz Male Nedelje, podal zanimive zgodovinske vire tega križa, povedal pa je tudi svojo pesem o križu. Domačini iz Sitarovcev so vse, ki so se udeležili blagoslova tudi pogostili.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje