Radgonski jezdeci moderne umetnosti

Društvena razstava sedemnajsterice ob 18. občinskem prazniku

Filip Matko, nedelja, 13. oktober 2013 ob 14:25
Razstava ob 18. občinskem prazniku

Razstava ob 18. občinskem prazniku

Predzadnja »uradna« prireditev ob letošnjem 18. občinskem prazniku Občine Gornja Radgona je bila v prostorih galerije Kulturnega doma v Gornji Radgoni. Zgodilo se je to v četrtek, 10. oktobra, po 18. uri.

Zbrane je pozdravila predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, Tatjana Mijatović, ki je ob tem rekla med ostalim: »Člani Likovnega društva Gornja Radgona smo uspešno izvedli likovno kolonijo z naslovom »Ustvarjeno nekoč, doživeto danes«. Likovno ustvarjanje je potekalo 15. in 16. junija na Zgornjem Dražen Vrhu, v tamkajšnji Methansovi hiši. Hiša zgodb, kot jo imenuje lastnik, sicer član našega društva Leopold Methans, je več kot primerna za tovrstna srečanje, družina Methans pa ji daje posebno toplino in domačnost. Likovnega srečanja se je udeležilo 17 članov, ki so ustvarjali pod strokovnim vodenjem mag. Saše Bezjak, akademske slikarke. Zato je bil prav uvod v naše likovno ustvarjanje predstavitev 30 najpomembnejših avtorjev svetovne likovne zakladnice, naša naloga pa poustvarjanje predstavljenih del. Na koloniji je nastalo veliko likovnih, tako slik kot kiparskih del. Nastala dela smo javnosti predstavili že na avgustovski razstavi v Methansovi hiši… Danes, ko predstavljamo razstavo javnosti v Gornji Radgoni, smo ponosni, da razstava sovpada z dogajanjem ob občinskem prazniku, kakor tudi to, da z odprtjem razstave obeležujemo 15 let uspešnega delovanja našega društva. Prepričana sem, da smo z dosedanjim zglednim, marljivim in kakovostnim delom društva tudi mi dodali svoj prispevek v zakladnico slovenskega ljubiteljskega ustvarjanja in s tem upravičili pričakovanja vseh, ki verjamejo v nas in naše delo. Ker nam ne manjka volje, svežih idej in želja po kreativnem druženju, sem prepričana, da bomo poslanstvo društva širili in krepili tudi v bodoče

Dominique Reščič je prebral pesem »Igra plamena duše«, ki jo je napisal v dobro ustvarjalcem 9. likovne kolonije Likovnega društva Gornja Radgona, Tatjana Mijatović je razdelila vrtnice udeležencem likovne kolonije, Simona Pirc Katalinič iz Območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti v Gornji Radgoni pa je izrekla čestitke društvu ob 15-letnici delovanja ter dejavnost društva izpostavila, kot eno izmed najbolj aktivnih v okviru Občine Gornja Radgona.

Mag. kiparstva Saša Bezjak, akademska slikarka iz Gornje Radgone, ki je po strokovni plati vodila tokratno 9. likovno kolonijo, je spregovorila o ustvarjalnem vzdušju v Methansovi hiši na Zgornjem Dražen Vrhu ter vse povabila v galerijo, kjer se je ustavila pred vsakim novoustvarjenim delom ter ga pokomentirala. Sedemnajst udeleženk in udeležencev je ustvarilo skupno 24 likovnih in kiparskih del, ki si jih bo ogledal regijski selektor ter opravil izbor za regijsko razstavo »Štirje jezdeci moderne umetnosti (parafraza, palimpsest, citat in prisvojitev)« za področje Pomurja oziroma štirih območnih izpostav JSKD: Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota.

Je pa Likovno društvo Gornja Radgona ob tokratni priložnosti izdalo v 100 izvodih lično izdelan katalog s spremno besedo predsednice Tatjane Mijatović, strokovno oceno mag. Saše Bezjak, objavljeno pesmico Dominiquea Reščiča ter reprodukcijami in kratkimi ocenami vseh ustvarjenih del, ki so jih izdelali: Vidka Borko, Jasna Brunskole, Tama Halužan, Franci Jaušovec Fric, Robert Jurak, Pavla Krajnc, Danila Krpič, Leopold Methans, Filip Matko Ficko, Marko Matko Ficko, Tatjana Mijatović, Cvetka Pišek, Alenka Regoršek, Milena Marija Reščič, Darko Šafarič, Dana Štrucelj in Lojze Veberič.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje