Methansova hiša – hiša zgodb

Na ogled stara posoda iz Slovenskih goric z zgodovino prehrane

Filip Matko, nedelja, 13. oktober 2013 ob 14:43
Pokušina nekdanjih domačih jedi

Pokušina nekdanjih domačih jedi

Od prvega četrtka v oktobru je na ogled stara posoda iz Slovenskih goric v razstavnih prostorih Methansove hiše v Zgornjem Dražen Vrhu, v Občini Šentilj. Pripravili so jo v okviru Dnevov Evropske kulturne dediščine, zbirka pa obsega čez 150 eksponatov, ki so vezani na kuhanje, peko in pripravo hrane, kot so to nekoč počeli v tem delu Slovenskih goric, ki danes mejijo na sosednjo Avstrijo.

Methansova hiša – hiša zgodb je res nekaj posebnega. Sedanji lastnik, zasebni obrtnik – kamnosek Leopold Methans s Spodnje Velke, je po nakupu preko 200 let stare zgradbe (v njej je nekoč bila gostilna) svoje osebno nagnjenje do ohranjanja kulturne dediščine udejanil tako, da je v pritličnem delu zgradbe uredil galerijske prostore za srečevanja likovnikov in literatov ter raznotera predavanja in delavnice, prvo nadstropje za različne etnološke zbirke (urejena spalnica z zakonsko posteljo in garderobno omaro, nekaj šivalnih strojev, stare družinske fotografije, knjige, časopisi, revije…), a v kletnih prostorih še razstavišče za posebne priložnosti.
V teh slednjih so se prvi četrtek v oktobru s tradicionalno hrano iz Slovenskih goric predstavili: Društvo kmetic Občine Šentilj, Društvo kmečkih žena in deklet Sveta Ana, Društvo kmečkih gospodinj Sveti Jurij v Slovenskih goricah ter Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor. Ob pokušini tradicionalnih jedi (slivov močnik, koruzni močnik, tomerl, krhlenka, plehušnica, malanar) je vrhunska vina za degustacijo ponudila Kmetija odprtih vrat oziroma Vinogradništvo Gundel-Šenveter iz Dražen Vrha.

Vse prisotne je pozdravil župan Občine Šentilj, Edvard Čagran, zapeli pa so člani KUD Gabrijel Kolbič z Zgornje Velke (od Marije Snežne). Predsednik Zgodovinskega društva Slovenske gorice Janko Ferlinc je predstavil aktivnosti v Evropskem tednu za promocijo kulturne dediščine ter zgodbe o hrani. Etnologinja Jelka Pšajd iz Pokrajinskega muzeja v Murski Soboti je govorila o zbirki lončene posode pri Methansu ter o pomenu tovrstnih zasebnih zbirk na podeželju. Izvedena je bila tudi delavnica mletja moke z žrmljami in izdelava kaše. Vsemu je sledila pokušina nekdanjih jedi ter degustacija vin.

Razstava lončene posode, kot tudi nekdanjih »strojčkov« v gospodinjstvu ter posode iz lesa je torej na ogled v prvem nadstropju. A v pritličnih galerijskih prostorih, kjer je potekala tokratna okrogla miza, je Ana Sernec iz Društva kmetic Občine Šentilj pripravila razstavo vezenin, s seboj pa pripeljala Marijo Mihelič iz Spodnje Velke, ki je tovrstne vezenine ustvarjala oziroma vezla v svojih rosnih letih mladosti.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje