Sonja Francelj - Jesen na platnu

Za tokratno razstavo je Sonja navdih črpala v naravi, v Radgonskih goricah

Prlekija-on.net, petek, 18. oktober 2013 ob 15:51
Jesen na platnu

Jesen na platnu

Na svoj račun bodo prišli ljubitelji narave prikazane na platnu. V prostorih občine Cerkvenjak je od 16.10 - 25.11.2013 odprla vrata razstava slik - akril na platnu, slikarke Sonje Francelj. To je že peta razstava slikarke odkar se je vrnila nazaj v Prekmurje in ki se je slikanja naučila kar sama. Pravi, da je slikar - samouk.

Sonja je že od malih nog rada risala, sprva se je ukvarjala s slikanjem akvarel tehnike, od leta 2007 pa jo je slikarska pot ponesla v slikanje z akrilnimi barvami. Želja Sonje je že od nekdaj bila postati učiteljica likovnega pouka, a je žal usoda hotela drugače, kar pa je ni zaustavilo, da ne bi še naprej slikala. V smehu pove, da če ji zmanjka idej za slikanje na platno, se loti slikanja na steno.

Za tokratno razstavo je Sonja navdih črpala v naravi, v Radgonskih goricah, saj je na kar nekaj slikah naslikano grozdje, prav tako pa je inspiracijo našla tudi na prireditvi, ki se odvija v Cerkvenjaku, pod naslovom Pod klopotcem.

Sonja pravi, da najraje ustvarja svoje slike ob vodi, pa naj je to reka Mura, Drava, kakšno jezero, potoček ali samo gramozna jama. Čeprav pravi, da vode ni lahko prikazati na platnu, pa jo vseeno najraje slika. Narava je bila tudi eden poglavitnih razlogov, zakaj se je pred dvema letoma iz Ljubljane vrnila v Prekmurje. Tukaj si je oddahnila od ljubljanskega betona ter se predala slikanju in naravi, saj kot sama pravi je otrok narave. Ljubiteljska slikarka je članica Kulturnega društva Trnje. V času bivanja v Ljubljani žal ni imela veliko časa za slikanje, tudi navdiha ni bilo, saj je pogrešala naravo in njeno moč, ki ji daje inspiracijo za slikanje. Odkar pa se je leta 2011 vrnila v Prekmurje, pa je zopet dobila zagon in tokrat je to že njena peta razstava zapored. Na svoji prejšnji razstavi je Sonja prikazala nežno in čudovito plat orhidej. Pravi, da bi razstav lahko bilo še več, vendar nima toliko slik na zalogi. Sonja namreč svoje čudovite slike tudi prodaja, najdete jo lahko tudi na sejmih. Njene čudovite slike pa si lahko ogledate tudi na njeni Facebook strani (Galerija Sonchy Sophia) ali pa jo lahko kontaktirate na e-naslov: sonja.f@siol.net.

Sonja pravi, da to še zdaleč ni konec njenih razstav, saj bo v prihodnje pripravila še več razstav. Saj dokler bodo njene spretne in umetniške roke risale po platnu, bodo njene slike vedno znova in znova lahko zaživele na razstavah, zunanjih zidovih hiš ter na stenah sob katerega od kupcev.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje