Požar na Osnovni šoli Veržej

V vaji so sodelovali učenci in učitelji osnovne šole Veržej in člani gasilskih društev Veržej, Banovci in Bunčani

Jože Žerdin, petek, 18. oktober 2013 ob 18:25
Gasilska vaja v OŠ Veržej

Gasilska vaja v OŠ Veržej

Po programu Osnovne šole Veržej je bila v sklopu aktivnosti Občinskega gasilskega poveljstva občine Veržej, v sklopu meseca požarne varnosti v petek, 18. oktobra, izvedena gasilsko poučna vaja, v kateri so sodelovali učenci in učitelji osnovne šole Veržej in člani gasilskih društev Veržej, Banovci in Bunčani, ki so vključeni v Občinsko gasilsko poveljstvo občine Veržej.

V predpostavki vaje je prišlo do pregretega računalnika, pri čemer je prišlo do požara v učilnici osnovne šole. Učenci in učitelji ter ostali zaposleni so brž zapustili šolo in evakuacijo ter reševanje svojih sovrstnikov - učencev nemo opazovali iz šolskega dvorišča. Dim je v trenutku napolnil učilnico, prav tako pa tudi prostore v pritličju šole. Ko je dežurni učitelj opazil, kaj se dogaja, je gost črn dim že zajel prostore v pritličju in se razširil.

Gasilci iz Veržeja so opravili in izvedli notranji napad na goreči prostor z dihalnimi aparati in s hitro napadalno cevjo začeli gasiti požar. Iz zadimljenega prostora so gasilci iz Banovcev pomagali z iskanjem ponesrečenca, gasilci iz Bunčan pa so izvedli polnjenje gasilske cisterne za PGD Veržej. Takoj se je začela obsežna reševalna vaja, kajti v računalniški učilnici sta se tisti hip, ko je učilnico zajel požar, zadrževala dva učenca, kakor tudi v sanitarnih prostorih. Po nastanku požara je bila velika možnost širjenja požara v ostale učilnice in v kabinete. Ogrožena pa je bila tudi telovadnica, prav tako pa je bila možnost širjenja požara preko strehe in po veznih hodnikih, na ostale bližnje prostore.

Namen vaje je bil prikazati učencem in učiteljem ter ostalim zaposlenim na šoli, postopek evakuacije, kako ukrepati v času požara. Gasilci so na tej vaji prikazali učencem in zaposlenim šole, kako v tem objektu ukrepati in gasiti notranje požare. Ekipa prve medicinske pomoči pa je poškodovanim nudila prvo medicinsko pomoč. Vaja je bila poučna vaja, da si gasilci naberejo novih znanj.

Ob koncu vaje so si učenci ogledali še gasilska vozila in njihovo opremo, ki jo potrebujejo gasilci na intervencijah, vajah ali tekmovanjih.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje