Požar in evakuacija na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer

V vaji so sodelovale vse ekipe sistema za zaščito in reševanje

Jože Žerdin, sobota, 19. oktober 2013 ob 17:24
Gasilska vaja v Gimnaziji Ljutomer

Gasilska vaja v Gimnaziji Ljutomer

Gasilska zveza Ljutomer je v sodelovanju z Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer v soboto, 19. oktobra, na ljutomerski gimnaziji pripravila varnostno – preventivni dan, kjer so skozi dopoldne potekale različne poučne in kombinirane vaje.

Ta dan so naslovili dan varnosti - požar in evakuacija. Poleg domačih gasilcev iz PGD Ljutomer, kot osrednje gasilske enote, so na vaji sodelovala še PGD Gresovščak, Radomerje, Spodnji Kamenščak ter Uprava za zaščito in reševanje – Izpostava Murska Sobota, Gasilsko društvo Murska Sobota, ki je na vaji sodelovalo z gasilsko reševalno avto lestvijo, ko so iz nadstropja učilnice Gimnazije reševali ponesrečence.

Gasilsko društvo Ljutomer in PGD Gresovščak sta izvedla notranji napad, pogasili požar v kuhinji in ponesrečence prinesli iz objekta. Na vaji pa so še sodelovali Zdravstveni dom Murska Sobota, policijska postaja Ljutomer, nujna medicinska pomoč Zdravstvenega doma Ljutomer, Rdeči križ Ljutomer in Slovenska vojska ter Uprava za zaščito in reševanje.

Ko se je v jutranjih urah začel pouk na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer je prišlo do požara v kuhinji. Dijaki so skupaj s profesorji odšli na dvorišče Gimnazije in gasilci so začeli z gašenjem požara ter reševanjem. Namen vaje je bil, prikazati dijakom postopek evakuacije, zaposlenim pa vse postopke, ki jih morajo opraviti pri varni evakuaciji dijakov, v primeru kakršne koli nevarnosti, ki zahteva hitro in organizirano zapuščanje objekta.

Namen je bil tudi preizkusiti usposobljenost in opremljenost ekipe prve medicinske pomoči na Gimnaziji Franca Miklošiča. V sklopu vaje se je po sami evakuaciji izvedlo po delovnih točkah, še praktični prikaz opreme, ki se uporablja v sistemu zaščite in reševanja, kako ravnati v primeru požara ali drugih podobnih nesrečah. V delovnih točkah so dijaki med drugim spoznali prikazano opremo nujne medicinske pomoči, metali so vrv v cilj, opravili vajo z vedrovko, delo z vodnim curkom in gašenje z ročnimi gasilniki.

Na zelenici pred Gimnazijo se je predstavila Policija z opremo in vozili, Uprava za zaščito in reševanje je prikazala svoja vozila in opremo za reševanje v množičnih nesrečah, Slovenska vojska pa osebno opremo vojaka ter vozila in streljanje z zračno puško.

Vodja vaje je bil ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Zvonko Kustec, pomočnik vodje poveljnik PGD Ljutomer Dušan Hunjadi, vodja intervencije namestnik poveljnika Gasilske zveze Ljutomer Milan Hunjadi, vodja evakuacije in oskrbe Andrej Kos na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer. Prav gotovo so vsi z roko v roki opravili zahtevno poučno reševalno vajo, z njo so se marsikaj naučili, kajti objekt Gimnazije Franca Miklošiča v mestu Ljutomer stoji v središču mesta, ob glavni magistralni cesti, čez cesto pa je tudi Petrolov bencinski servis.

Analiza vaje je pokazala, da je bila vaja opravljena z veliko taktiko in znanjem ter izurjenostjo gasilcev in ostalih služb sistema zaščite in reševanje.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje