Saša Kajdič iz Ljutomera prejemnik Krkine nagrade

Saša je nagrado prejel za raziskovalno delo z naslovom Študij nitrilaz in ketoreduktaz za izvedbo biotransformacij izbranih farmacevtskih intermediatov

Prlekija-on.net, ponedeljek, 21. oktober 2013 ob 17:332
Slavnostna podelitev Krkinih nagrad, foto: krka.si

Slavnostna podelitev Krkinih nagrad, foto: krka.si

V Novem mestu so v petek, 18. oktobra, v Krki mladim raziskovalcem podelili Krkine nagrade za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela.

Predsednik uprave in generalni direktor Krke ter predsednik Častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič in dr. Aleš Rotar, član uprave Krke, direktor Razvoja in raziskav in predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad, sta na slovesnosti podelila nagrade 30 mladim raziskovalcem, med njimi 5 nagrad za posebne dosežke na področju raziskovalnega dela, med nagrajenci pa je kar 16 doktorjev znanosti.

Glavni cilj Sklada Krkinih nagrad, ki je bil ustanovljen leta 1971, je brez dvoma sodelovanje raziskovalnih in izobraževalnih ustanov s podjetjem, saj je le tako omogočen pretok znanja. Poleg spodbujanja odličnosti v izobraževalnem in akademskem prostoru pa Krkine nagrade prinašajo predvsem usmerjenost raziskovalnega in razvojnega dela, s tem pa posredno tudi izobraževanja, na tista področja in rezultate, ki so potrebni za razvoj stroke in znanosti, predvsem pa za dobro bolnikov.

Letos je bilo podeljenih 5 Krkinih nagrad za posebne dosežke na področju raziskovalnega dela in 25 Krkinih nagrad študentom do- in podiplomskega študija. Dvajsetim srednješolcem pa so 11 Krkinih nagrad za njihove skupinske projekte podelili na posebni prireditvi septembra. Na ta način želijo dati še večji pomen raziskovalnemu delu mlajših generacij, ki začnejo pobliže spoznavati raziskovalno delo že v osnovni in srednji šoli.

Krkino nagrado, ki velja za eno najvišjih nagrad na področju znanosti za mlade raziskovalce v Sloveniji, je letos prejel tudi Saša Kajdič iz Ljutomera, kar je nedvomno velik uspeh za Prlekijo. Nagrado je prejel za raziskovalno delo z naslovom Študij nitrilaz in ketoreduktaz za izvedbo biotransformacij izbranih farmacevtskih intermediatov. Saša je univerzitetno diplomirani biokemik, ki pa se je že vpisal tudi na doktorski študij.


Več v Kultura in izobraževanje