V Ljutomeru so zaigrale tamburice

V Ljutomeru je potekalo regijsko srečanje tamburaških skupin

Marjan Slavič, ponedeljek, 28. oktober 2013 ob 12:36

Regijsko srečanje tamburaških skupin

Letošnje srečanje Pomurskih tamburaških skupin je potekalo pod naslovom »Nežne strune tamburice« v soboto, 26. oktobra, v Domu kulture v Ljutomeru.

Srečanja, ki je bilo izvedeno v organizaciji JSKD - Območna izpostava Ljutomer, koordinacija Pomurje se je udeležilo osem tamburaških skupin. Na samem uvodu srečanja je v pozdravnem nagovoru pozdravila vse nastopajoče kakor tudi obiskovalce v dvorani, županja občine Ljutomera mag. Olga Karba.

S svojim nastopom so vse skupine poslušalce v dvorani razveselile s po tremi skladbami po lastnem izboru, od katerih je morala biti vsaj ena iz slovenske ljudske zakladnice. Nastopili so Hrvatsko kulturno društvo Pomurje, Vigred OŠ Stročja vas, Tamburaško društvo Apače, Mlade strune iz Pristave, Bisernica DU Ljutomer, Lotmerški tamburaši, KD Peter Dajnko Črešnjevci, ter iz Šempetra v Savinjski dolini »Petrovi Tamburaši«.

Namen takšnega srečanja je bil vpodbuditi delovanje tamburaških skupin v Pomurju in čim bolj pomagati, da bodo skupine napredovale. Vse nastope skupin je s strokovnega vidika spremljal strokovni spremljevalec tamburaške glasbe Damir Zajec.

V Pomurju je najbolj razširjen Farkašev sistem igranja na tamburice, ki nekako predstavljajo ohranjanje tradicije, kar je vsekakor spodbudno, vendar ta sistem tamburaše dokaj omejuje pri svojem izvajanju, saj so tamburice uglašene le v dvoglasju.

V zadnjih letih je vedno bolj razširjen štiriglasni G oz. A sistem, ki ga igrajo tamburaši v Sloveniji, kakor tudi na Hrvaškem in v drugih državah, kjer je razvito »tamburaštvo«. Štiriglasni sistem uglasitve tamburic omogoča tamburašem izvajanje vseh vrst glasbe, od ljudske, pa do zahtevne orkestralne glasbe. Tovrstne tamburaške skupine in orkestri se lahko, s svojim izvajanjem, postavijo ob bok pihalnim, godalnim in simfoničnim orkestrom.
Na koncu vseh zaigranih melodij osmih nastopajočih skupin so se na odru predstavil in polepšali še tako lep večer, gostje večera državni prvaki Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin.

V spodnjem videu si lahko ogledate povzetek tamburaškega popoldneva v Ljutomeru.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje