Gasilski veterani Prekmurja so se potepali po Prlekiji

Srečanja se je udeležilo 46 gasilskih veteranov, ki so stari nekateri čez 80 let, drugi nekaj let manj, a vseeno še v gasilskih društvih in gasilskih zvezah aktivni

Jože Žerdin, torek, 29. oktober 2013 ob 12:24
Gasilski veterani Prekmurja v Prlekiji

Gasilski veterani Prekmurja v Prlekiji

Pred leti ustanovljeno Društvo gasilskih veteranov Prekmurja, ki ga vodi Štefan Jančarič vsako leto pripravi v jesenskem času gasilsko veteransko srečanje gasilskih veteranov, ki so orali ledino pri razvoju gasilstva v Pomurju.

Danes so že »krepki« možakarji, zato so gasilska bremena pustili na mlajše gasilce. Tako so v soboto, 26. oktobra, pripravili jesensko potepanje po Prlekiji. Tako jih je pot iz Murske Sobote vodila do Gornje Radgone, ustavili so se v občni Apače, kjer jih je sprejel župan in gasilci Apač. Ob tej priložnosti so si ogledali nov gasilski dom v Apačah, opremo in orodišče. Za nekaj časa so se ustavili v Zgornjem Konjišču, kjer so si ogledali ribiški dom in naravne znamenitosti in ribnike za ribolov. Gasilsko pot so nadaljevali v občino Sveta Ana v Slovenskih goricah, kjer jih je sprejel župan, domači gasilci, si ogledali gasilski dom, novo gasilsko vozilo in se ustavili v vinogradniškem muzeju Postič, kjer so poskusili letošnji novi mošt.

Po slikovitih krajih Slovenskih goric jih je pot vodila do Lenarta, kjer so si med drugim ogledali Kmetijsko zadrugo Lenart, kjer jih je sprejel direktor Janko Hajdinjak, kjer so poskusili štajersko kulinarično specialiteto. Nato so se popeljali naprej in ustavili v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah, kjer jih je sprejel župan, ki jim je predstavil Martinovo pot in razvoj turizma z slikovitim jezerom in si ogledali tamkajšnjo cerkev, sprejel jih je pater, ogledali so si znamenito romarsko cerkev in tamkajšnje freske v cerkvi pri Sveti Trojici, ter si ogledali gasilski dom pri Sveti Trojici. Od tam jih je pot vodila preko Cerkvenjaka, Žihlave, v občini Sveti Jurij ob Ščavnici so si ogledali nov kulturni dom in občinsko zgradbo.

Nato jih je pot iz Slovenskih goric do Prlekije vodila do vasi Ključarovci v občini Križevci pri Ljutomeru. Ustavili so se na domačiji Slavičevih v Ključarovcih, si ogledali dirkalne in ostale konje, ki jih gojijo v lepo urejenem konjskem hlevu, kjer jih je sprejela družina Slavič, ki so veliki ljubitelji konj kasačev. Gasilsko potepanje gasilskih veteranov so zaključili na gasilski večerji v gostišču Slavič v Ključarovcih, kjer jih je sprejel župan občine Križevci pri Ljutomeru mag. Branko Belec, predstavil jim je občino, Gasilsko zvezo Križevci in poudaril, da občina veliko pozornost posveča razvoju in napredku gasilstva, saj v zadnjem času veliko vlaga v posodobitev voznega parka, pri nakupu gasilskih vozil in opreme ter ureja gasilske domove. V zadnjem času so od 12 gasilskih društev, uspeli urediti 8 gasilskih domov, predvsem s pomočjo Evropskega denarja. Županu so se v imenu organizacijskega odbora, oziroma društva gasilskih veteranov Prekmurja za sprejem v občini Križevci zahvalili Štefan Jančarič, Franc Gomboc in Franc Knaus. Županu pa so v spomin podarili knjigo o delovanju gasilstva v Pomurju, ki je nastala pod peresom pisca Franca Gomboca. Tukaj so gasilski veterani strnili enodnevno gasilsko druženje.

Z gasilskimi veterani se je družil častni predsednik gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry, častni regijski gasilski poveljnik za Pomurje Franc Gomboc in veliko zaslužnih in aktivnih nekdanjih gasilcev Pomurju, ki so delovali pred 50 in več leti, do razdružitve skupnih gasilskih zvez v Pomurju. Srečanja se je udeležilo 46 gasilskih veteranov, ki so stari nekateri čez 80 let, drugi nekaj let manj, a vseeno še v gasilskih društvih in gasilskih zvezah aktivni.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno