Zaključno druženje lovcev Lovske družine Ljutomer

Med lovce je prišel tudi murskosoboški škof dr. Peter Štumpf

Jože Žerdin, ponedeljek, 4. november 2013 ob 13:44
Med lovce je prišel tudi murskosoboški škof dr. Peter Štumpf

Med lovce je prišel tudi murskosoboški škof dr. Peter Štumpf

Pred leti so se lovci Lovske družine Ljutomer, ki so združeni v Zvezo lovskih društev Prlekije, kamor spadajo še lovci iz lovskih družin Križevci pri Ljutomeru, Mala Nedelja, Apače, Sveti Jurij ob Ščavnici, Gornja Radgona in Radenci, odločili, da vsako leto v začetku jeseni pripravijo v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru lovsko sveto mašo za žive in pokojne lovce.

Letos je lovska maša na zahvalno nedeljo, 3. novembra, bila v župnijski cerkvi v Ljutomeru, ob koncu darovane svete maše pa je bilo druženje na župnijskem dvorišču. Šlo je za nekakšen prerez celoletnega lovskega poslanstva na področju lova in varovanja narave. Pri lovski sveti maši so sodelovali lovci z dvema lovskima praporjema Lovske družine Ljutomer in Lovske družine Mala Nedelja, prisotnih je še bilo 26 članov lovske zelene bratovščine lovske družine Ljutomer, ki so pri sveti maši tudi sodelovali ter tako svoj lovski praznik še bolj popestrili.

Sveto mašo za lovce je daroval murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ki je v pridigi pohvalil prizadevanja in skrb lovcev za divjad in naravo. Pri somaševanju so sodelovali še domači župnik Andrej Zrim, častni kanonik Martin Panič, upokojeni duhovnik msgr. Izidor Veleberi in diakon Zoran Car, ki je na pastoralni praksi v župniji Ljutomer. Po končani sveti maši je na Miklošičevem trgu pred cerkvijo nastala spominska fotografija lovcev z murskosoboškim škofom dr. Petrom Štumpfom. Za lovce in ostale udeležence pa so lovci ob tej priložnosti skuhali odličen lovski golaž ter jih na župnijskem dvorišču vse skupaj pogostili.

Tako so lovci domov odhajali duhovno še bolj obogateni. Kajti, ko so v naravi, so velikokrat izpostavljeni raznim nevšečnostim, zato je za njih vsakoletni blagoslov še kako pomemben in potreben, da potem lažje premagajo številne težave in prepeke na lovu ali kako drugače. Sicer pa se v Lovski družini Ljutomer trudijo, da bi v svoje vrste v zeleno bratovščino privabili čim več mladih članov. Ob vseh nalogah pa lovci skozi celo leto še skrbijo za urejanje in čiščenje lovskih revirjev, obnavljajo in postavljajo lovske preže, opazovalnice in krmilnice. Za lovce pa je najpomembnejša naloga in skrb v zimskem času za krmljenje divjih živali.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno