Križarka Celebrity Silhouette na slovenski obali

Celebrity Silhouette je najdaljša potniška ladja, kar so jih kdajkoli gostili v Kopru

Klavdija Bec, sreda, 6. november 2013 ob 12:16
Celebrity Silhouette v Kopru

Celebrity Silhouette v Kopru

Minuli konec tedna smo v Kopru lahko videli 319 metrov (1.047 čevljev) dolgo ladjo Celebritiy Silhouette, ki velja za eno najlepših križark znanega ladjarja Royal Caribbean Cruise Line International iz flote Celebrity Cruises, ki je iz koprskega potniškega terminala izplula v soboto, 2. novembra zvečer.

Na uradni spletni strani Luke Koper je zapisano, da je Celebrity Silhouette najdaljša potniška ladja, kar so jih gostili v Kopru in je »pravo plavajoče mesto na vodi z veliko posebnostmi, ena izmed njih je naravna trava na krovu ladje.« Križarka lahko sprejme 2.885 potnikov s 1.500 člani posadke in je najnovejša ladja iz premium razreda Solstice, ki pluje s hitrostjo 25 morskih milj na uro. Zgrajena je bila leta 2011 v nemškem Papenburgu, v ladjedelnici podjetja Meyer Werft, katero ima več kot dve stoletji dolgo tradicijo, po naročilu istega ladjarja pa že izdelujejo dve novi križarki, ki bosta vsaka lahko vkrcali več kot 4.000 potnikov (brez članov posadke), prva izmed njiju naj bi izplula že jeseni prihodnje leto, naslednja pa spomladi 2015. Samo za primerjavo je na 50 metrov krajšem Titaniku pred nekaj več kot sto leti na njegovi krstni, a usodni plovbi, skupaj z ladijskim osebjem plulo 2.224 potnikov.

Večkratni prihod križarke in njenih sester iz flote Celebrity Cruises mnogi opravičujejo z dobičkonosnostjo, saj k nam prinaša goste z večjo kupno močjo in doprinese nekaj k večji prepoznavnosti naše države, veča pa se tudi povpraševanje za križarjenja v premium razredu. A vsekakor velja omeniti, da se za vsem tem bliščem več kot 122 ton težke in 750 milijonov dolarjev vredne in s tisočerimi lučkami obsijane plavajoče lepotice, skriva ogromna količina izpuščenih emisij žveplovih oksidov in v že tako obremenjeno morje spuščenih količin odpadne vode, nastale zaradi fekalij, pranja bazenov, jakuzzijev, savn, prhanja, čiščenja notranje infrastrukture, pranja perila itd., zato naj bi nekatera evropska pristaniška mesta postanek tovrstnim ladjam že prepovedala.

Celebrity Silhouette je k nam prvič prišla junija lani, v potniški terminal koprske Luke pa naj bi se znova vrnila maja prihodnje leto.


Več v Slovenija