K.B.V. Haus Bau del razstave v UGM

MI, VI, ONI. Fragmenti alternativnih praks 80-ih v Mariboru - razstava kustosinj Mete Kordiš in Kaje Kosmač

Jerneja Domajnko, sreda, 6. november 2013 ob 16:04
Klaus Dieter Požgan

Klaus Dieter Požgan

V torek, 5. novembra, so v Umetnostni galeriji Maribor (UGM) odprli razstavo MI, VI, ONI. Fragmenti alternativnih praks 80-ih v Mariboru. Razstava je prva predstavitev ustvarjalne in podkulturne scene tistega časa v Mariboru in okolici. Predstavljenih je več kot 250 fragmentov, dokumentov in umetnin iz zasebnih zbirk in arhivov ter rekonstrukcije performansov in intervencij v javnem prostoru.

Postavitev razstave je grajena skozi dialog akterjev tedanjega časa in artefaktov iz njihovih arhivov. Predstavitev sledi zaporedju različnih vizualnih praks. Posamezni ustvarjalci se v postavitvi pojavijo večkrat - kot oblikovalci, slikarji, glasbeniki, iniciatorji, literati, fotografi, snemalci, performerji. Kreativno izražanje je bilo multimedialno naravnano, kar pomeni, da so se v umetniški produkciji prepletale različne glasbene, vizualne, performativne in literarne prakse. Del razstave je tudi prostorska multimedialna instalacija tima K.B.V. Haus Bau (Zlatko Gnezda in Klaus Dieter Požgan).

Razstava, ki sta jo pripravili kustosinji Meta Kordiš in Kaja Kosmač, je zasnovana kot platforma za nadaljnje poglobljeno raziskovanje in razmišljanje o ustvarjanju tistega časa ter pomoč pri razumevanju in interpretiranju poznejših in sodobnejših vizualnih izrazov ter praks v severovzhodni Sloveniji.

V UGM si jo bo mogoče ogledati do 8. februarja 2014.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje