Po obiranju grozdja zdaj še »trgatev« oljk

V Slovenski Istri so že pričeli z obiranjem oljk, tradicionalno se z obiranjem oljk prične po sv. Katarini, ki goduje 25. novembra

Klavdija Bec, sobota, 9. november 2013 ob 10:381
Obiranje oljk

Obiranje oljk

»Tradicija pridelave oljčnega olja na območju Slovenske Istre sega daleč v preteklost, saj že grški zgodovinar Pavzanij (Pausanias, od 180 pr. n.  št. do 115 pr. n. š.) v svojem delu Opis Grčije omenja istrsko oljčno olje. O pridelavi olja na tem območju je ohranjenih precej virov od 13. stoletja dalje. Proizvodnja oljčnega olja je bila osrednja gospodarska panoga v Slovenski Istri do druge polovice 19. stoletja, po hudi pozebi leta 1929 pa je oljkarstvo zamrlo. Ponovna revitalizacija oljkarstva, po še treh hudih pozebah, se je pričela po letu 1985. Po tem letu se je površina oljčnih nasadov povečala s 450 hektarjev na današnjih 1600«, je zapisano na spletni strani Društva oljkarjev Slovenske Istre.

Pri nas oljke ne uspevajo samo na območju Slovenske Istre, ampak tudi v Vipavski dolini in Goriških Brdih, strokovnjaki pa predvidevajo, da se bo zaradi podnebnih sprememb in postopnega segrevanja ozračja njihov areal še nekoliko razširil. V Slovenskem Primorju uspeva okrog 20 vrst oljk, najbolj je razširjena istrska belica, ki je avtohtona vrsta oljke v Sloveniji in je tudi najprimernejša za območja, kjer piha burja, saj plodovi ne odpadejo tako hitro z drevesa. Oljka je zimzeleno drevo, zraste lahko od 3 pa vse do 15 metrov visoko, odvisno od okolja, obrezovanja in sorte, ter nenadomestljivo ustvarja značilni mediteranski videz Slovenske Istre, marsikje pa lahko slišite, »da nisi pravi Istrijan, če nimaš par oljk.« V času avstrijske vladavine v Istri je bilo celo uzakonjeno pravilo obvezne vzgoje določenega števila oljčnih sadik za vsakega mladoporočenca, je v  Geografskem obzorniku v prispevku Oljka v Slovenskem Primorju zapisal geograf Darko Ogrin.

Ste kdaj v dilemi, kako ustrezno poimenovati plod: oliva ali oljka?
V pomoč vam bo odgovor, ki je zapisan v pubulikaciji ABC o oljčnem olju: Oljka je že tisočletja prisotna v Slovenski Istri in na Goriškem. Poimenovanje oliva za plod oljke se na tem območju ni nikoli uporabljalo. Uporabljali so narečno poimenovanje »uolka« za plod in drevo ter »uolje od uolke« ali »domače uolje« za oljčno olje. Ime oliva prihaja iz Italije. Na pobudo strokovnjakov s področja oljkarstva, da se za plod uporablja ime oljka, je jezikovno razsodišče naposled odločilo, da se za plod lahko uporabljata obe imeni: oliva ali oljka ter za olje olivno olje ali oljčno olje.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov z obiranje oljk v oljčniku Eufemije Munda. Nasad se nahaja v Parecagu, od koder se razprostira čudovit razgled na Sečoveljske soline.


Več v Slovenija