Ines Munda okronana za Martino XVII

Nova Vinska kraljica je postala 23-letna Ljutomerčanka

Branko Košti, sobota, 9. november 2013 ob 17:474
Ines Munda

Ines Munda

Med številnimi prireditvami, ki se v dneh okrog goda Sv. Martina odvijajo na območju Prlekije, je bilo tudi kronanje nove Vinske kraljice Ljutomera. Svečano ustoličenje Martine XVII na ljutomerski vinski dvor, sta v soboto, 8. novembra v dvorani zadružnega doma na Cvenu, pripravila Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer in Klub vinskih kraljic Martina, v katerem so združene bivše in aktualne Vinske kraljice Ljutomera in Male Nedelje.

V uvodu prireditve so zapeli člani cvenskega okteta, za njimi pa je o svojih izkušnjah in doživljanju vloge Vinske kraljice Marine XVI, spregovorila dosedanja kraljica Sandra Vučko ter se za pomoč pri promociji ljutomerskih vin, kulture pitja in prepoznavnosti Prlekije, zahvalila Miranu Toriču, Janku Magdiču, razkriškemu županu Stanku Ivanušiču in ljutomerski županji mag. Olgi Karba.

Po glasbenem premoru, v katerem je zapel tenorist Tomi Barrum, je sledil osrednji dogodek večera - kronanje Vinske kraljice Martine XVII. Ta laskavi naslov, krono in lento, pa tudi številne obveznosti, predvsem promocijo prleških vin in povečanja prepoznavnosti Ljutomera in Prlekije kot turističnega območja ter ozaveščanja o kulturi uživanja vina, bo v prihodnjih dveh letih nosila 23-letna študentka turizma Ines Munda iz Ljutomera. Slovesno predajo krone in lente novi kraljici sta opravila vinska viteza evropskega reda Avgust Bobnjar in Slavko Žalar.

Franc Sever je pred prisotnimi vinskimi kraljicami in gosti obudil spomine na leto 1986, ko so skupaj s Slavkom Žalarjem in Francem Žličarjem, kot prvi v nekdanji Jugoslaviji in s tem seveda tudi v Sloveniji, pripravljali in tudi izvedli izbor prve vinske kraljice.

Novo vinsko kraljico so z ustaljenim ritualom v svoj Klub Martina, sprejele bivše kraljice Ljutomera in Male Nedelje, uradni del prireditve pa sta zaključila Marko Kočar in Miha Balažič.


kalkof torek, 12. november 2013 ob 16:35

Mislec Lepo da se je ustoličila nova vinska kraljica, samo kako to da na Cvenu, saj pa to nima z vinorodnimi kraji kaj dosti skupnega. Ja kmetijstvo že ali pa nekoč konji, vinska kraljica pa spada bolj v vinorodne kraje ali pa v sam Ljutomer.

MILAN sreda, 13. november 2013 ob 16:41

Mislec verjetno je to povezano z obnovljeno dvorano na Cvenu. . Tako se opraviči ta strošek.
Sigurno pa je da spada takšna prireditev v gorice. Najbolj važno pa je da se ohranja tradicija prvega ustoličenja vinske kraljice v Ljutomeru.

Dejan sreda, 13. november 2013 ob 19:53

Je že veki napredek to, ka se kraljice ne zbira več v "karanteni" Hihihi

jozejuz četrtek, 14. november 2013 ob 13:24

In po kakšnem ključu se sploh izbira ta kraljica? Sicer prvič slišim za dotično gospodično, tudi kakšno vinogradništvo Munda mi ni znano.
Upam, da bo lepo promovirala naše vino in naše kraje.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.