Reke so narasle, a se stanje umirja

Pri nas je narasla reka Ščavnica

Prlekija-on.net, nedelja, 10. november 2013 ob 09:50
Narasla Ščavnica

Narasla Ščavnica

Po obilnem dežju, ki je naše kraje ter celotno Slovenijo zajelo v soboto, so številni vodotoki po državi narasli. Pri nas je narasla reka Ščavnica, a se stanje umirja.

Po Sloveniji je ob tem zalilo številne kleti, nastalo je tudi nekaj zemeljskih plazov, po podatkih Uprave za zaščito in reševanje pa v naših krajih in okolici na srečo ni bilo veliko nevšečnosti.

V Grabonošu meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Grabonoš, Slaptinci in Sveti Jurij so prečrpali 30 kubičnih metrov vode. V bližini hiše pa je tudi potok, ki je naraščal, zato so pred hišo postavili 60 vreč peska ter tako preprečili morebiten vdor vode iz potoka.

V Svetem Juriju na Goričkem je meteorna voda zalivala prostore čistilne naprave. Gasilci PGD Sveti Jurij so prečrpali približno 80 kubičnih metrov vode. V Ivancih v občini Moravske Toplice, pa se je po močnem deževju v pretekli noči na zapornicah pri mlinu na reki Lendavi nabrala večja količina pokošene trave, katera je onemogočala nemoten tok vode. Gladina vode se je dvignila in ogrožala bližnjo stanovanjsko hišo. Gasilci iz PGD Ivanci so travo odstranili in tako omogočili normalen tok vode.

V Juršincih pa se je sprožil zemeljski plaz in zaprl dovozno pot do stanovanjske hiše. Kraj dogodka sta si ogledala župan in poveljnik Civilne zaščite, ter ugotovila da plaz ne ogroža stanovanjske hiše. Plaz bodo sanirali v prihodnjih dneh. Na Kapelskem vrhu pa so gasilci PGD Kapela s ponjavami prekrili del strehe trgovskega objekta, ki ga je poškodovalo močno deževje v pretekli noči.

V spodnjem videu si lahko ogledate pretok Ščavnice v Ljutomeru v nedeljo zjutraj.

Višina in pretok Ščavnice v Pristavi:
Ščavnica

Ščavnica

Vir podatkov pretoka: si-vreme.com


Več v Narava