Škof sv. Martin v Križevcih mošt spremenil v novo mlado vino

V središču Križevcev so pripravili Martinovanje na prostem

Jože Žerdin, ponedeljek, 11. november 2013 ob 15:52
Martinovanje v Križevcih

Martinovanje v Križevcih

V organizaciji Kulturnega društva Križevci in vinogradniško-kletarsko izletniške kmetije Pivičan Kosi Kokoriči so v nedeljo, 10. novembra, v središču Križevcev pripravili Martinovanje na prostem.

Na Martinovanju se je zbralo veliko število obiskovalcev od blizu in daleč, ki so bili navzoči pri krstu mošta, saj je sv. Martin – zavetnik vinogradnikov in ob godu sv. Martina, mošt spremenil v mlado vino. Hkrati pa so tudi poskusili vina in ostale kulinarične dobrote, ki jih je ponujala kmetija Pivičan Kosi iz Kokorič.

Rdeča nit letošnjega martinovanja v Križevcih je bil osrednji vinogradniški dogodek s humorističnim prikazom krsta mošta. Tako je igralska skupina Društva upokojencev Veržej prikazala krst mošta. Glavno besedo je imel škof sv. Martin – Ernest Arih, pomagala pa sta mu »moštek« Vinko Kapun in ministrantka Danijela Kapun. Tako je škof sv. Martin sredi Prlekije v Križevcih pri Ljutomeru letošnji mošt spremenil v novo mlado vino. Kot je povedal Marjan Kosi iz izletniške kmetije iz Kokoričev, ki je bil gonilna sila pri organizaciji letošnjega martinovanja, se je za martinovanje odločil, da bi občanom občine Križevci pri Ljutomeru predstavil paleto njihovih vrhunskih vin s poudarkom na domači prleški kulinariki.

Njihova domačija se z vinogradništvom in kletarstvom ukvarja že vrsto let. To žlahtno rastlino so gojile že tri generacije pridnih rok. Ljubezen do zemlje in integriran način obdelave jim zemlja poplača z božansko kapljico. Na dobro obdelanih in s soncem obsijanih vinogradih v osrčju Slovenskih goric na območju Drakovcev pri Mali Nedelji na približno 3 ha zemljišča gojijo več vrst trte, kot so šipon, renski rizling, zeleni silvanec, rumeni muškat, chardonnay, muškat otonel in sivi pinot. Vsako leto tudi polnijo vrhunska vina v buteljčna vina in penino.

Ponudba njihovih vrhunskih vin se vsako leto tudi dopolnjuje. Ponosni so na prejeta najvišja priznanja na različnih tekmovanjih, kar je potrditev in garancija za kakovost njihovih vrhunskih vin. Na martinovanju so obiskovalcem in gostom v Križevcih ponujali mlada in vina starejših letnikov ter vrhunska vina za vsakdanjo uporabo pitja. Na stojnicah je bilo poleg vin, še lahko poskusiti njihovo grozdje, domače kulinarične dobrote ter pečene kostanje. Za dobro razpoloženje pa ni manjkalo domače prleške glasbe.

Letošnje martinovanje je potekalo v Križevcih že tretjič in sodeč po obisku ga bodo prihodnje leto še razširili z novo ponudbo razvoja turizma v občini Križevci pri Ljutomeru. Marjan Kosi je tudi predsednik sekcije za razvoj turizma v občini Križevci in pričakovati je, da se bo pridih turizma še bolj širil, kot doslej, da bi občani spoznali, da se da tudi iz turizma živeti, pa čeprav je včasih potrebno na nekaterih področjih streti kakšen trd oreh.


Več v Družabno