Martinov koncert posvečen Alojzu Krajnčanu

Spominska slovesnost v počastitev spomina na Alojza Krajnčana

Nuša Novak, ponedeljek, 11. november 2013 ob 16:17
14. Martinov koncert

14. Martinov koncert

V petek, 8. novembra, je Društvo upokojencev Ljutomer, priredilo že tradicionalni 14. Martinov koncert v Domu kulture Ljutomer. Koncert je bil posvečen spominu na 1. dirigenta prleške godbe, Alojza Krajnčana.

Alojz Krajnčan se je začel z glasbo srečevati že v zgodnjih otroških letih. Glasbeno šolo je obiskoval v Ljutomeru in se v začetku učil violino, trobento in harmoniko. Nato je glasbeno šolanje nadaljeval v Mariboru in Ljubljani. Postal je dober glasbeni pedagog, dirigent, godbenik in zborovodja. Napisal je preko 50 skladb za pihalne orkestre in pevske zbore.

23. februarja 1998 je skupaj s petimi člani odbora ustanovil Prleško godbo na pihala Društva upokojencev Ljutomer. Godbo je vodil vse do leta 2006, ko je zaradi njegovega slabega zdravja vodenje prevzel glasbeni pedagog in dirigent, Janko Škrajnar.

Alojz Krajnčan je bil eden glavnih pobudnikov, da vsako leto v začetku novembra priredijo Martinov koncert, kjer sodelujejo vse kulturne sekcije DU Ljutomer.

Tudi letos so organizatorji Martinovega koncerta, priredili slovesnost v duhu medgeneracijskega srečanja.
Nekaj uvodnih besed je najprej spregovorila povezovalka programa in aktivna članica DU Ljutomer, Mira Azzeh. Ker »na mladih svet stoji«, se nam je najprej s harmoniko predstavil učenec Glasbene šole Ljutomer. Nato pa so nastopile še kulturne sekcije DU Ljutomer. Nastopili so člani Tamburaške skupine »Bisernica«, pod vodstvom Marijana Črešnjovnjaka, Ljudski pevci, Folklorna skupina ob zvokih harmonike, Ženski pevski zbor pod vodstvom Vlaste Vizjak ter Prleška godba z 22 člani, pod vodstvom Janka Škrajnarja.

Ker je bil Alojz Krajnčan veseljak in osebnost s smislom za humor, je tudi letošnji koncert potekal v veselem duhu, za kar je poskrbela povezovalka programa, saj je prireditev podkrepila s številnimi »modrimi mislimi o vincu in Martineku«, vici na račun obdavčitve upokojencev in humorističnimi deklamacijami.

Ob koncu koncerta je spregovorila tudi predsednica DU Ljutomer, Slavica Sunčič, ki je z lepo besedo, še prav posebej počastila spomin na pokojnega častnega člana DU Ljutomer, Alojza Krajnčana, od katerega smo se 8. avgusta letošnjega leta, na ljutomerskem pokopališču za vedno poslovili. Na njegovi zadnji poti so ga poleg prleške godbe pospremili tudi številni drugi godbeniki, ki so z njim sodelovali dolga leta. Tudi pred letošnjim slavnostnim koncertom, so se mu nekateri stari prijatelji poklonili s prižigom sveč na njegovem grobu.

Za vse tiste, ki smo ga poznali je bil Alojz večni optimist, borec, predvsem pa dober in pozitiven človek. In ko tako razmišljamo o njem, se nam pred očmi odvrti njegovo vsestransko intenzivno življenje, obogateno z neverjetno energijo in sposobnostjo. Vedno bomo pogrešali njegov nasmeh iz dvorane in njegove besede pohvale, ki so bile izrečene iz srca. Še posebej se spomnimo njegovih besed o pihalni godbi: »Vsaka stvar ima svoj konec, klobasa ima sicer dva, Prleška godba pa ga nima

Tako se je petkovo prijetno druženje ob pesmi, plesu in besedi, zaključilo s pogostitvijo dobrot naših pridnih upokojenk in žlahtno kapljico prleških vinogradnikov, v prostorih galerije Ante Trstenjaka.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k organizaciji koncerta ter hvala vsem sorodnikom, prijateljem in ostalim, ki ste skupaj z nami počastili spomin na Alojza Krajnčana. Prostovoljni prispevki, ki so jih zbrali na koncertu, so namenjeni za delovanje kulturnih sekcij v DU Ljutomer, zato iskrena hvala tudi vsem donatorjem.

»Smeh, radost in veselje, vse to so naše želje… v upanju, da se drugo leto spet srečamo


Več v Kultura in izobraževanje