Martinovali tudi pri Mali Nedelji

Martinovanje na prostem je pripravilo Društvo vinogradnikov Mala Nedelja

Branko Košti, ponedeljek, 11. november 2013 ob 18:06
Martinovanje pri Mali Nedelji

Martinovanje pri Mali Nedelji

V središču Male Nedelje je bilo v nedeljo, 10. novembra dopoldne, zelo živahno. Na, zdaj že tradicionalnem Martinovanju na prostem, so se zbrali malonedeljski vinogradniki in njihovi prijatelji, ki so seveda tudi prijatelji in ljubitelji vina, ter nestrpno pričakovali trenutek, ko bodo lahko poskusili mlado vino.

Seveda je svoje pomembno delo, spremembo mošta v mlado vino, moral najprej opraviti škof sv. Martin, katerega so ob prihodu pozdravili zvoki malonedeljske pihalne godbe. Edi Sedmak kot škof Martin je navzoče seznanil z nekaterimi resnicami o vinu in iz vina, saj pregovor pravi, da je resnica tudi v vinu, ter opozoril na pasti, katere čakajo ljubitelje žlahtne kapljice, v kolikor pri njenem uživanju ignorirajo napisana in tudi nenapisana pravila. Zatem je ob pomoči Mošteka opravil krst mošta in nastopil je težko pričakovan trenutek: mošt je postal mlado vino, s katerim so vsi skupaj nazdravili in enotno ugotovili, da se bo v malonedeljskem okolišu naslednjih 365 dni pilo odlična vina.

Mogoče se je tudi sonce razveselilo mladega vina, ali pa je povsem slučajno ob krstu s svojimi žarki nekoliko ogrelo hladen jesenski dan in povabilo obiskovalce, da so še ostali na prireditvenem prostoru in ob klepetu uživali v domačih dobrotah in mladem vinu.

Na prireditvi je bila prisotna tudi vinska kraljica Male Nedelje Tanja Vrbnjak.


Več v Družabno