Vrtec Mala Nedelja prejel nagrado - obisk evropskega parlamenta v Strasbourgu

Otroci 2 do 4 leta z vzgojiteljicama Silvijo Filipič in Jasmino Žnidarič iz Vrtca Mala Nedelja so sodelovali na natečaju Požen Evropo in prejeli nagrado

Silvija Filipič, ponedeljek, 11. november 2013 ob 18:32
Otroci vrtca Mala Nedelja

Otroci vrtca Mala Nedelja

V šolskem letu 2012/2013 se je skupina otrok 2 do 4 leta z vzgojiteljicama Silvijo Filipič in Jasmino Žnidarič iz Vrtca Mala Nedelja prijavila na natečaj Požen Evropo, Hrana za zdravje in delovna mesta, evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič.

Vrtec Mala Nedelja gostil ekipo »Požen Evropo«
Vrtec Mala Nedelja gostil ekipo »Požen Evropo«
Vrtec Mala Nedelja na obisku v mlinu Stajnko v Gajševcih
Vrtec Mala Nedelja na obisku v mlinu Stajnko v Gajševcih

V sodelovanju s kmetijo Filipič, ki je prispevala del velikega vrta smo z otroci posejali domačo seme ajde, ki nam ga je podaril Dušan Stajnko in mlina Stajnko v Gajševcih. Pridno smo nekajkrat pešačili do posejane ajde, jo opazovali, se pogovarjali in seveda se ob tem veliko novega naučili. Ko je ajda zacvetela (šolsko leto 2013/2014) nas je obiskala tričlanska komisija in si ogledala našo ajdo ter druge posevke na vrtu. Med ocenjevanje ni spadala samo rast ajde, ampak tudi raznovrstnost zasaditve, estetika in urejenost zasaditve, poti in dostopa ter kompostiranje odpadkov in inovativni recepti. Vse to, skupaj s knjižico receptov, ki so nam jih pomagali zbrati starši otrok in dobrotami iz ajde, smo jih veselo pričakali.

Nato smo z avtobusom obiskali še mlin Stajnko v Gajševcih in si ogledali kašarno in mlin. Tako so otroci spoznali velik in zaokrožen projekt celostnega spoznavanja ajde.

V petek, 8. novembra, pa se je natečaj zaključil. Rezultati pa znani. V Velenju v Vili Bianci je vrtec Mala Nedelja prejel nagrado, in sicer dvodnevni potep in ogled evropskega parlamenta v Strasbourgu. Med 150 natečajniki so izbrali 30 potnikov v Strasbourg. In vse to je zapisano tudi v knjigi Zofije Mazej Kukovič: Požen Evropo.


Več v Najmlajši