Pri Sv. Juriju predstavili stari običaj – kožühaje

Na odru Kocbekove dvorane v Sv. Juriju ob Ščavnici se je v petek zvečer kožühalo, pelo in plesalo

Klavdija Bec, ponedeljek, 11. november 2013 ob 22:591
Kožühaje pri Sv. Juriju

Kožühaje pri Sv. Juriju

Folklorno društvo Sveti Jurij ob Ščavnici je pripravilo zanimiv etnografsko obarvan večer, na katerem so predstavili stari običaj – kožühaje, ki so ga spremljale številne odpete, odigrane in zaplesane melodije.

Prireditev se je pričela z uvodnim kratkim filmom Folklornega društva Sveti Jurij ob Ščavnici, v katerem se je Sandra Štuhec o tem, kako je bilo kožühati nekoč, pogovarjala z Majdo Slana iz Bolehnečicev, sledil pa je posnetek predstavitve trganja koruze, žetve koruznih stebel s srpi in spravilo pridelka, ki mu je sledil najbolj veseli del, ko je med kožüharje prišel ljudski godec in se je začelo peti in plesati. Dogajanje z »jurjovškega filmskega platna« se je nato preselilo na odrske deske, ki so jih domači in gostujoči folklorniki tresli uro in pol.

Nastopili so člani Folklorne skupine Bolnišnice Ptuj, Kulturnega društva Kajer iz Bučečovec, Stori čehoki iz Kulturnega društva Podgorci, pevke ljudskih pesmi KD Ljudskih pevk Sveti Jurij ob Ščavnici, otroška folklorna skupina OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici in organizatorji prireditve člani Folklornega društva Sveti Jurij ob Ščavnici.


Več v Kultura in izobraževanje