Nova generacija SLS: Nepremičninski davek bo škodoval mladim, tudi študentom

V Novi generaciji SLS opozarjajo Vlado RS, da ta davek na nepremičnine vodi državo v pogubo

Prlekija-on.net, sreda, 13. november 2013 ob 17:19
Senta Domjan, Jasmina Opec in Daniel Valentine

Senta Domjan, Jasmina Opec in Daniel Valentine

V Novi generaciji, podmladku Slovenske ljudske stranke že dalj časa opozarjajo na problematiko podeželja. »Kot del Slovenske ljudske stranke nikoli nismo in nikoli ne bomo izključevali ljudskosti in podeželja,« poudarjajo v NG SLS.

Senta Domjan, podpredsednica Nove generacije SLS, izpostavlja podeželje predvsem zato, »ker se v Novi generaciji SLS enostavno bojimo, oziroma verjamemo v to, da bo nepremičninski davek izredno prizadel kmetije in slovensko podeželje.« Mladi ljudje, mladina, ki so pobudniki oziroma prevzemniki kmetij, tako ne bodo želeli upravljati s kmetijami – kar bo povzročil ravno grozeči nepremičninski davek in marsikatera vrata slovenske kmetije se bodo zaprla. »Prav tako bo padla domača samooskrba s hrano,« opozarja Domjanova in nadaljuje, da Vlada RS obremenjuje ljudstvo samo še z davki in drugega jim ne preostane, kot da se oskrbijo sami doma. Tudi ogromno reklame in denarja je namenjeno domači samooskrbi in vse to bo z davkom na nepremičnine postalo zaman, saj se bo lastna preskrba s hrano zaprla. »Vlada sama sebe minira in si sama sebi pljuva v skledo,« je še dejala Senta Domjan. Nova generacija, podmladek Slovenske ljudske stranke se boji, da bo z zaprtjem marsikatere slovenske kmetije slovenska domača prehranska produkcija zaprta. »Mar bomo jedli madžarski krompir ali hrvaško meso?« sprašuje Domjanova.

Senta Domjan se je dotaknila tudi podjetništva in obrtništva, »z nepremičninskim davkom bodo začeli podjetniki odpuščati delavce ali jih niti ne bodo zaposlovali, kajti breme, kot ga pomeni ta davek na nepremičnine, bo pomenil tudi višje stroške poslovanja. In denar, ki je namenjen plači uslužbencev, bo sedaj moral romati vladi v žep.« NG SLS vidi pereč problem davka na nepremičnine tudi pri samozaposlovanju oziroma pri samostojnem podjetništvu. »Mladi, kljub temu, da smo samoiniciativni, pogumni, se želimo zaposliti, smo kreativni in razgledani, ne bomo mogli ustvariti lastnega podjetja. Poleg že obstoječe birokracije bo ta zaviralni mehanizem nepremičninskega davka onemogočal odprtje lastnega podjetja oziroma samozaposlitve«, poudarjajo v NG SLS.

V Novi generaciji SLS opozarjajo Vlado RS, da ta davek na nepremičnine vodi državo v pogubo. Gospodarstvo bo drvelo navzdol, brezposelnost se bo strmo višala in naraščala. »Izobražena mladina bo ostala brez službe in bojimo se, da bo še naprej odhajala v tujino. Tam jim omogočajo zemljo za obdelovanje, tam dobijo službo in tam si lahko ustvarijo dostojno življenje«, ignoranco države do lepše prihodnosti za slovensko mladino kritizirajo v NG SLS.

Brezposelnost in visok davek na nepremičnine, če bo sprejet, pa se bo odražal tudi pri študentih, opozarja Daniel Valentine, podpredsednik Nove generacije SLS. »Mladi, ki poleg študija najdemo čas še za delo, smo zaposleni za določen čas in večina nas pa po končani izobrazbi zaposlitve sploh ne najde. Tako je naša plačilna sposobnost nizka in nismo upravičeni do najema kreditov za nakup ali celo izgradnjo nepremičnine. Takšne razmere na trgu dela silijo mlade v najem nepremičnin. Nepremičninski davek pa se bo zagotovo odrazil v celoti v povečani najemnini,« opozarja Daniel Valentine. Nepremičninski davek ne bo zaobšel niti dijaških in študentskih domov, na ta način bodo največ škode utrpeli mladi, ki so od matične izobraževalne ustanove oddaljeni bolj. »Hkrati pa bo nepremičninski davek tudi oškodoval izobraževalne ustanove, saj bodo sredstva, ki bi sicer bila namenjena učnim programom, zapravljena za namen tega davka,« je še nadaljeval Daniel Valentine.

Jasmina Opec, predsednica Nove generacije, podmladka Slovenske ljudske stranke, je dejala, da je pot, ki jo pelje vlada, napačna, in ne vodi v boljšo prihodnost mladih. »Mladi ne želimo, da vlada v obliki davkov jemlje denar našim staršem in starim staršem ter ga v obliki subvencij in raznih transferjev daje nam mladim. Mladi ne želimo miloščine in preživnine, ampak pogoje, da lahko delamo, nadgrajujejo svoje znanje in razvijamo potenciale,« je bila še odločna Jasmina Opec. Davek na nepremičnine je ukrep, ki predstavlja odmik od te politike in vodi zgolj v še večjo brezposelnost oz. izseljevanje mladih iz Slovenije, poudarjajo v Novi generaciji SLS.







Več v Slovenija