Prvi župan občine Križevci pri Ljutomeru praznoval zlato poroko

Zlato poroko sta praznovala zakonca Olga in Feliks Mavrič

Jože Žerdin, četrtek, 14. november 2013 ob 13:402
Olga in Feliks Mavrič

Olga in Feliks Mavrič

Pisalo se je leto 1963, ko sta se v križevski župnijski cerkvi in na matičnem uradu poročila, danes pradedek in prababica Olga in Feliks Mavrič iz Križevcev pri Ljutomeru. Prvič sta stopila v zakonski stan 9. novembra pred 50. leti in letos praznujeta okroglo obletnico, to je 50 let skupnega zakonskega življenja.

Feliks se je rodil v Logarovcih leta 1941 v kmečki družini, zato se še danes vedno rad spominja in je ponosen, da je otroška leta preživljal na kmetiji in je zato vešč vsakega dela, katerega še kljub letom rad opravlja. Izučil se je za komercialnega tehnika za področje trgovske stroke. 23 let je bil poslovodja v trgovskem podjetju Vesna Ljutomer po raznih krajih po Prlekiji, nato dve leti zaposlen v Mizarstvu Ljutomer, potem 12 let zaposlen kot vodja prodaje v križevskih opekarnah v Lukavcih. Bil je tudi nekaj let predsednik krajevne skupnosti Križevci.

Ko pa so se v Prlekiji ustanavljale nove občine, si je močno prizadeval, da se v Križevcih ustanovi občina. Tako je tudi leta 1999 kandidiral za prvega župana občine Križevci pri Ljutomeru za dobo štirih let, kar je tudi dobil in postal tudi prvi župan križevske občine. Župan je bil kar dva mandata. V času njegovega županovanja so veliko dela postorili na infrastrukturi, ureditvi cest, izgradnjo kanalizacije, kulturnega doma v Križevcih in ureditev poslovno stanovanjske stavbe s stanovanji s pošto in drugimi lokali.

Že kot mlad fant je v Logarovcih stopil v gasilske vrste in to humano poslanstvo je prenesel na gasilsko društvo Križevci, kjer je bil vrsto let blagajnik. Danes je gasilski veteran društva in Gasilske zveze Križevci. Vrsto let je vodil tudi konjeniški klub Križevci. Je član Kulturnega in športnega društva Križevci in član združenja vojnih oficirjev Ljutomer. Je prostovoljni krvodajalec, saj je doslej že 53 krat daroval kri. Svoj prosti čas, koliko ga je imel pred leti zase je namenil ribolovu, saj je že ribič 40 let ter obdelovanja lastnega vinograda, kjer prideluje žlahtno vinsko kapljico. Ko pa se je pred leti poslovil od županskega stolčka pa se je tudi upokojil.

Za svoja dolgoletna opravljena dela je ponosen na številna odlikovanja in priznanja. Je dobitnik priznanja za zasluge, katero je prejel še v času bivše Jugoslavije, tudi s strani Rdečega križa Slovenije je prejel plaketo z zlatim znakom, plaketo gasilskega veterana PGD Križevci. V času županovanja je Feliks veliko sodeloval z domačo župnijo in župnikom Štefanom Vinkovičem, predvsem ko so se opravljala razna dela na cerkvenih stavbah in drugih sakralnih objektih v župniji. Feliks ima na jesen življenja nekaj konjičkov, med njimi sta najbolj priljubljena ribolov in pletenje košar iz šibja.

Žena Olga, rojena leta 1942, na Melincih, dekliško rojena Jerebic, je celo življenje bila zaposlena kot pisarniška delavka v delovni skupnosti Pomurski zdravstveni center Murska Sobota. Aktivna je bila v Rdečem križu Križevci. Dobila je tudi republiško medaljo za delo. Prosti čas je zapolnila z vzgojo otrok, skrbi za družino, kajti mož je bil večinoma zdoma, skrbela je za vrt in vzgojo rož. Rada pa je tudi šivala gobeline.

V zakonu sta se jima rodili dve hčerki Simona in Ksenja. Imata štiri vnuke, njuno največje veselje pa je pravnuk Rok, ki živi v Murski Soboti.  Na jesen življenja živita sama, in sta še kar dobrega zdravja, saj še vsa  dela v vinogradu, doma v sadovnjaku, na vrtu ter v hiši opravljata sama. Sta člana Društva upokojencev Križevci pri Ljutomeru. Prosti čas največkrat izkoristita za kartanje šnopsa. Ob koncu sta nam zaupala, da je 50 let zakonskega življenja hitro minilo, bilo je veliko lepih in manj lepih dogodkov v njunem skupnem zakonskem življenju.

pravični petek, 15. november 2013 ob 12:31

Olga in Feliks, ČESTITKE in še na mnoga leta. To ja Ploskač

Če bi si župani in županje vzeli vsaj malo zgled po Feliksu, bi bilo lepo in prijetno. To ja

TUNČEK nedelja, 17. november 2013 ob 12:07

Čestitan in naj troja še napre !!!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno