120 let ljutomerske šolske zgradbe

V Ljutomeru so obeležili 120 let šole (1893-2013)

Nuša Novak, sobota, 16. november 2013 ob 08:266
120 let šole v Ljutomeru

120 let šole v Ljutomeru

Obletnice so izjemno hvaležne priložnosti, ko se spomnimo skupnega delovanja in sodelovanja v družbi. In tako je v četrtek, 14. novembra, izjemno visok jubilej praznovala ena izmed najpomembnejših zgradb v Ljutomeru, naša Osnovna šola Ivana Cankarja Ljutomer, ki ne predstavlja le štirih sten, skritih med visokimi drevesi, ampak izpostavlja predvsem njeno vsebino, katero sestavljajo številne generacije, ki so se zvrstile v teh letih.

Ker pa OŠ Ivana Cankarja nenehno poudarja pomen znanja, pozitivnih vrednot in življenjskih izkušenj, je vodstvo šole, letošnje jubilejno praznovanje združilo v pomembno s koristnim. V okviru praznovanja so na matični šoli izvedli številne dejavnosti in delavnice, na temo projekta Trajnostni razvoj oziroma prihodnost vsega človeštva.

Delavnice na temo trajnostni razvoj, so se pričele ob 14.00 uri in trajale vse tja do 16.00 ure, ko so učenci po posameznih oddelkih staršem predstavili spoznanja in dela v delavnicah. Nato je sledil obsežen kulturni program v športni dvorani, kjer so se zbrali vsi učenci, učitelji in ostali sodelavci šole, starši ter številni gostje, izmed katerih je treba izpostaviti predvsem županjo mag. Olgo Karba, ravnatelje sosednjih in okoliških šol ter vrtcev, upokojene in zunanje sodelavce šole ter župnika Andreja Zrima, da bi skupaj proslavili ta velik in pomemben praznik.

Po uvodnem pozdravu mlade povezovalke programa, je spregovorila ravnateljica šole, Darja Kosič Auer, ki je predstavila našo »bleščečo slavljenko«, v soju jutranje zarje, kakršna jo vsako jutro pričaka, ko pride na delovno mesto. Nato je skupaj z učiteljem pouka zgodovine, Danijelom Tementom, nazorno in izčrpno predstavila še zgodovino razvoja šolstva in šole v Ljutomeru.

Sami začetki šolstva v Ljutomeru, segajo že v 16. stoletje, natančneje v leto 1545, ko je bila ustanovljena 1. šola v sklopu Cerkve. Takratna šolska stavba, ki je bila iz lesa, je imela le eno učilnico. Nato so ustanovili prostovoljno šolo na Miklošičevem trgu, ki je imela že tri učilnice, saj je število učencev hitro naraslo. Ljudstvo je bilo sicer večinoma neuko, vendar so številni imeli veliko željo po znanju, predvsem po pismenosti. Leta 1848, se je začela prebujati slovenska narodna zavest in tudi šolstvo je začelo pridobivati na večjem pomenu. Leta 1860 je bila tako ustanovljena štirirazredna šola, ki so jo ustanovili na lastne stroške. Treba je poudariti, da so takrat obstajale le tri javne šole, v Mariboru, Celju in v Ljutomeru. V 2. polovici 19. stoletja, je število učencev še bolj naraslo in tako so uvedli celodnevni pouk. Ker pa so bili učenci razkropljeni na štirih lokacijah, je bilo nujno potrebna ustanovitev in zgraditev nove šole. Trški gospodje so tako dobili dovoljenje za gradnjo od takratnega cesarja Jožefa Murata, ki je tudi daroval zemljišče, na katerem še danes stoji naša šola. Leta 1892 so pričeli z gradnjo in že naslednjo leto, 12. novembra 1893, je bila otvoritev nove šole. Zgradili so enonadstropno poslopje, ki je vsebovalo 10 učilnic, kabinet, pisarno, telovadnico in dve stanovanji (eno za ravnatelja in drugo za njegovega pomočnika). Šola je imela tipičen meščanski izgled, katerega bi lahko poimenovali »klasicizem za revne«. Bila pa je razdeljena na dekliško in deško šolo. Vsi gradbeni načrti, ki so ohranjeni, pa predstavljajo prava umetniška dela. Izgled šolske stavbe se je z leti nekoliko spremenil, tako kot se je leta 1946, spremenilo tudi ime šole. Do takrat je imela šola ime po cesarju Franju Jožefu, leta 1991 po osvoboditvi, pa so jo preimenovali v OŠ Ivana Cankarja Ljutomer. Tega leta pa je šola dobila tudi prizidek kot nekakšno stransko krilo, združili pa so tudi dečke in deklice. Notranjost je bila tako kot zunanjost, prav tako nekaj posebnega. Poseben pomen pripisujemo predvsem obokanim stropom in stranskemu stopnišču, ki je bilo namerno tako grajeno zaradi večje prostornosti. Zunanjost se tako do konca 60. let ni spreminjala, dokler niso dobili še novega prizidka in 1980. leta tudi nove športne dvorane. Vsa ta desetletja je šola obstajala in preživela marsikaj, da je postala boljša in sodobnejša. Kljub vsemu pa nam je uspelo ohraniti »star videz šole«. Zato smo lahko ponosni na njo in tako v prihodnosti pripravljeni na nove izzive. V zadnjem desetletju je šola s pomočjo nekdanjega župana Jožeta Špindlerja ter Marije Gjerkeš, veliko pridobila na prenovi in obnovi takrat že nekoliko dotrajane šolske stavbe.

V imenu vseh se je ravnateljica še enkrat zahvalila vsem, ki so kakorkoli pomagali in ljutomersko mladino v vseh teh letih, pripravljali na življenje ter jih popeljali na uspešno pot v prihodnost. Nato je slovesno stopila na oder tudi županja mag. Olga Karba, ki v imenu Občine Ljutomer že nekaj let uspešno sodeluje z vodstvom šole in jim tako pomaga pri uresničevanju skupnih ciljev. V imenu Občine Ljutomer je ravnateljici podelila posebno priznanje ob jubilejni obletnici ter izrekla nekaj modrih misli in spodbudnih besed za prihodnjih 120 let.

Nekaj izčrpnih misli nam je podala tudi predstojnica Zavoda za šolstvo OE Murska Sobota, Irena Kumer in še enkrat čestitala vsem, ki tvorijo raznobarvni mozaik šole. Izpostavila je predvsem pomen šole nekoč in danes ter pomen naših Prlekov, ki predstavljajo največji pomen v celotni zgodovini šole.

Po slavnostnem delu kulturnega programa, je sledil zabavni del, v katerem so se z besedo, plesom in igro, predstavili učenci šole. Na nekoliko drugačen način so nam predstavili življenje učencev nekoč in danes ter nam obudili spomine na šolanje naših dedkov in babic. S pridihom modernih vplivov so tako prepletli zgodovino in sedanjost.

Podrobneje so nam predstavili tudi dva najpomembnejša projekta: Trajnostni razvoj in Mala filmska šola s projekcijo predstavitvenega filma šole, pod vodstvom mentorja Vitomirja Kaučiča, katerega smo si ob koncu prireditve tudi ogledali. Še pred predstavitvijo naših malih filmskih zvezdic, pa smo lahko prisluhnili predstavitvi projekta Permakultura, pod vodstvom Tomislava Gjerkeša, ki uspešno deluje na šoli že skoraj dve leti in smo jo na našem portalu že nekajkrat podrobneje predstavili.

Ob koncu skupnega snidenja ob veličastni jubilejni obletnici naše »hiše znanja«, pa smo si lahko ogledali še razstavo izdelkov, ki so jih na ta dan učenci izdelali v sklopu delavnic na temo Trajnostni razvoj oziroma kako ohraniti planet za bivanje prihodnjih generacij. Videli pa smo lahko tudi predmete, ki so jih v šoli uporabljali pred več desetletji ter kako izgleda in deluje šola danes.

Ob izhodu iz dvorane, smo vsi prejeli tudi posebne vrečke v sklopu predstavljenega projekta.

Za konec pa lahko povem le to, da moramo zaupati vase, v svoje sposobnosti in ideje, kajti le tako bomo lahko s polno mero optimizma zrli v prihodnost.

Hvala vsem, ki ste skupaj z nami proslavili ta izjemno pomemben dan.

V spodnjem videu si lahko ogledate povzetek proslave.


Več v Kultura in izobraževanje