Na Cvenu obudili slovenske podoknice in napitnice

Zapetih je bilo 16 različnih skladb slovenskih ljudskih, narodnih podoknic in napitnic

Jože Žerdin, nedelja, 17. november 2013 ob 13:401
Večer slovenskih podoknic in napitnic na Cvenu

Večer slovenskih podoknic in napitnic na Cvenu

Kulturno društvo Cven – Cvenski oktet je skupaj z Javnim skladom za kulturne dejavnosti Območna izpostava Ljutomer v soboto, 16. novembra, v Zadružnem domu na Cvenu pripravil večer slovenskih podoknic in napitnic.

Največ zaslug, da so se na Cvenu v Prlekiji odločili za večer, kjer so se pele slovenske podoknice in napitnice, ima pobudnik tega večera in član Cvenskega okteta Anton Marinič. Tako je na Cvenu sobotni večer minil v prijetni pesmi, kajti nekatere so že pozabljene iz našega življenja. Pogled nazaj še ne dolgo let pove, da so nekoč ob vsakem opravilu, vasovanju, druženju, praznovanju, ... peli.

Posebno mesto imajo prav gotovo slovenske podoknice in napitnice, ostale so del našega življenja in prav je, da se jih ohranja in neguje ter prenaša iz roda v rod. Tudi v deželi ob Muri je tako petje še ponekod ohranjeno, največjo zaslugo pa imajo prav gotovo predvsem moški pevski zbori, ki radi zapojejo v družbi ali kako drugače, še kakšno že pozabljeno tovrstno pesem, ki se največkrat poje ob sladkem vinu.

Večer na Cvenu je bil lepa priložnost in uvod, da se bo v prihodnje še bolj pelo in negovalo tovrstne pesmi, oziroma, da bodo podoknice in napitnice ponovno oživele. Tega večera so se najbolj veselili pevci, ki so pesmi peli iz srca in spoštovanja do slovenskega ljudskega petja. Polna dvorana Zadružnega doma na Cvenu je bila dokaz, da imajo ljudje od najstarejših do najmlajših radi te stare pesmi.

Med gosti večera so bili podžupan občine Ljutomer Janez Vencelj, koordinatorka za Pomurje pri Javnem skladu za kulturne dejavnosti Slovenije Mira Rebernik Žižek, poslanec v DZ Branko Smodiš in drugi. Na odru Zadružnega doma na Cvenu so se z ubrano pesmijo slovenskih podoknic in napitnic predstavili Cvenski oktet, ki ga vodi Tihomir Babič, moški pevski zbor Društva vinogradnikov Goričko, ki ga vodi Jože Slaviček, zapeli so tudi Mladi Pomurci, sicer dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki jih vodi David Duh in Ljutomerski oktet, ki ga vodi Dušan Prelog.

Ob koncu prijetnega in veselega večera so pevci zapeli skupno pesem Vinska. Zapetih je bilo 16 različnih skladb slovenskih ljudskih, narodnih podoknic in napitnic. Člani Kulturnega društva Cven so vsem nastopajočim zborom podelili za sodelovanje in nastop pisno zahvalo in priložnostno darilo. Večer po ubranem petju pa je minil še pozno v noč ob druženju in degustaciji mladega vina vinogradnikov iz Cvena. Svoja vina so prispevali vinogradniki Branko Babič, Mirko Babič, Mirko Košti in Miro Kukol.


Več v Kultura in izobraževanje