Razstava buč v Mekotnjaku

Bučarija

Dejan Razlag, ponedeljek, 8. september 2008 ob 19:45
Bučarija

Bučarija

Turistično društvo Stara Cesta od 7. do 14. septembra razstavlja buče pod imenom Bučarija. Razstava je na prostem pri gostilni Stajnko v Mekotnjaku, kjer si jih lahko ogledate. Razstavljene so razne figure, ki so jih iz buč izdelali posamezniki in izobraževalne ustanove, med drugim tudi vrtec Stara Cesta in OŠ Janka Ribiča Cezanjevci. Razstavljena je tudi naj buča, ki tehta 160 kg.

Nekaj besed o bučah:
buče so bogate z minerali natrij, kalcij, magnezij, železo, fosfor, baker, jod, žveplo in vsebujejo vitamine skupine B, karoten, beljakovine in sladkorje. Bučna semena so vir rudnin železa, kalcija in cinka, vsebujejo pa tudi beljakovine in visoko vredne maščobe.
Buče so lepe za oko, zdrave za hrano in uporabne za razne izdelke. Veljajo za najstarejše gojene rastline. Indijanci so buče gojili že pred več kot 6000 leti. Navadna vrtna buča - Cucurbita pepo je v Evropo prišla po zaslugi Krištofa Kolumba.
V nadaljevanju si preberite recept bučk po prleško in si oglejte galerijo Bučarije:

Bučke po prleško:
mlado navadno vrtno bučo olupimo, ji odstranimo semena ter jo nastrgamo na rezance. Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo česen in buče. Dušimo, da se buče zmehčajo, potresemo z moko, premešamo, prilijemo vodo, dodamo kislo smetano, solimo in prevremo. Po želji rahlo okisamo in dodamo kumino, timijan, poper, ...
Postrežemo s kuhanim krompirjem.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Družabno