Drogi sosid dober den - dvanajstič

Letošnjo prireditev so »Kajeri« posvetili jabolku

Branko Košti, torek, 19. november 2013 ob 11:09
Drogi sosid dober den

Drogi sosid dober den

V natrpani dvorani vaško-gasilskega doma v Bučečovcih, se je v nedeljo, 17. novembra, odvila že dvanajsta prireditev pod naslovom "Drogi sosid dober den".

Kulturno društvo Kajer, pobudnik in organizator dogodka, je za rdečo nit prireditve postavilo jabolko. Med točkami kulturnega programa so skozi video predstavitev prikazali pridelovanje starih sort jabolk, pobiranje jabolk, prevoz do preše in prešanje na stari način, ko so jabolka še "tukli" s "tukači", ali jih mleli v mlinih na ročni pogon ter nato zlagali v koše s pomočjo brezovih obročev. Marsikateremu, predvsem starejšemu obiskovalcu, so se pocedile sline ob pogledu na "klüjece" (krhlje), saj je bilo prikazano tudi izdelovanje te, nekoč za naše kraje značilne dobrote.

"Drogi sosid dober den", si je v dvanajstih letih pridobil sloves prireditve z bogatim in kakovostnim kulturnim programom, v katerem poleg domačinov sodelujejo kulturne skupine iz raznih krajev, s katerimi so bučečovčani  stkali vezi in prijateljstva. Tako smo poleg domačinov, starejše in mlajše folklorne skupine Kajer ter bučečovskih ljudskih pevk, zaploskali šaljivemu nastopu rednega gosta vseh dvanajstih prireditev Marku Kočarju, plesalcem folklornih skupin iz Sv. Jurija ob Ščavnici in FS Klasje iz Črešnjevca pri Slov. Bistrici, in kvartetu Slavček iz KD Simon Gregorčič Velika Nedelja, kateri je sicer zapel brez enega člana, a zato nič manj ubrano.

Po pohvalnem nagovoru župana Občine Križevci mag. Branka Beleca, se je predstavila še pesnica Olga Antič, nato pa se je druženje nadaljevalo v sproščenem vzdušju ob domačih dobrotah.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje