V Ljubljani martinovali teden dni pozneje

Po poti, ki je tekla po starem mestnem jedru mesta vina in trte, se je po ocenah organizatorjev sprehodilo preko sedem tisoč obiskovalcev

Prlekija-on.net, torek, 19. november 2013 ob 23:44
Rado Stojanovič, direktor prireditve v družbi vinskih kraljic, foto: Jana Jocif

Rado Stojanovič, direktor prireditve v družbi vinskih kraljic, foto: Jana Jocif

Prva martinova soboto, bi morala biti tista, ko bi se v Ljubljani martinovalo. Pa je vreme prekrižalo načrte oziroma ubralo svoja pota. Tako da so letošnjo že tretjo izvedbo Ljubljanske vinske poti prestavili na naslednjo soboto. Sonce, ki je v soboto, 16. novembra, okoli 11. ure razveselilo Ljubljančanke in Ljubljančane ter obiskovalce in obiskovalke Martinovanja v Ljubljani, je potrdilo pravilnost odločitve o prestavitvi. Po poti, ki je tekla po starem mestnem jedru mesta vina in trte, se je med 10. in 17. uro sprehodilo izjemno število obiskovalcev – preko sedem tisoč, po ocenah organizatorjev.

Na skoraj sto stojnicah, ki so gostovale na ulicah, trgih in mostovih starega mestnega jedra Ljubljane, se je predstavilo preko 120 ponudnikov vinsko-kulinaričnih dobrot iz vseh koncev Slovenije. Ker so se obiskovalci po Ljubljanski vinski poti sprehajali na soboto, ki še velja za martinovo (čeprav je sv. Martin praznoval svoj praznik v ponedeljek, 11.11.), je bila temu primerno obarvana tudi ponudba. Le ta se je razprostirala od mladih vin letošnjega letnika pa vse do pridelkov in proizvodov jeseni ter martinovih jedi. Skoraj že pomartinovo vzdušje so obarvali tudi kulturno-umetniški nastopi plesnih in glasbenih skupin in posameznikov.

Obiskovalcem Ljubljanske vinske poti so se predstavili Papirniški pihalni orkester Vevče, Vokalna skupina Domen, Folklorna skupina Blaž Jurko Razbor, Folklorno društvo Gornja Radgona in Ansambel Tomaža Rota. Prisotne pa so nato pred Mestno hišo nagovorili Rado Stojanovič, organizator Ljubljanske vinske poti, Milan Kneževič, ambasador združenja slovenskega reda vitezov vina, aktualna slovenska vinska kraljica Neža Pavlič in ljubljanski župan Zoran Janković.

Županska vina v Mestni hiši
Če se je dogodek Županska vina v Mestni hiši lani odvijal v atriju Mestne hiše, so ga to leto prestavili bliže ljudem in dogajanju – pod arkade Mestne hiše. Če bi ostali pri prvotnem terminu dogodka, bi se s svojim županskim, protokolarnim vinom predstavila še dva župana več. Tako se jih je županu Mestne občine Ljubljana, Zoranu Jankoviću s svojimi vini pridružilo pet iz različnih vinorodnih okolišev Slovenije. Obiskovalci so med drugim lahko poizkusili tudi Vino Ljubljanske vinske poti 2013 po izboru župana Zorana Jankovića in sicer Cabernet Shiraz, 2008, Vinakoper, Slovenska Istra.

Občine in župani, ki so sodelovali na prireditvi Županska vina v Mestni hiši:
- Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija: Občina Podčetrtek, župan Peter Misja
- Vinorodni okoliš Slovenska Istra: Občina Izola, župan Igor Kolenc
- Vinorodni okoliš Slovenska Istra: Mestna občina Koper, župan Boris Popovič
- Vinorodni okoliš Vipavska dolina: Občina Ajdovščina, župan Marjan Poljšak
- Vinorodni okoliš Vipavska dolina: Mestna občina Nova Gorica, župan Matej Arčon


Več v Slovenija