Odkrili doprsni kip Franca Miklošiča

Doprsni kip na Glavnem trgu v Ljutomeru, so postavili ob 200-letnici rojstva dr. Franca Miklošiča

Prlekija-on.net, četrtek, 21. november 2013 ob 13:171

Doprsni kip Franca Miklošiča na Glavnem trgu v Ljutomeru

V Ljutomeru, na Glavnem trgu, so v torek, 19. novembra, na slovesnosti, ki sta jo pripravili Občina Ljutomer in Umetniško društvo Bronos, slovesno odkrili doprsni kip našega jezikoslovca svetovnega slovesa dr. Franca Miklošiča. Kip je izdelala akademska kiparka in slikarka Irena Brunec - Tébi.

Odprli razstavo Miklošičeva zapuščina
Odprli razstavo Miklošičeva zapuščina

Kip so postavili ob 200-letnici rojstva Miklošiča, slavnostna govornica na prireditvi je bila županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, ki je ob koncu Miklošičevega leta dejala, da je pomembno, da ob tem pustimo nekoliko bolj trajen pečat v spomin na to leto, posvečeno enemu izmed temeljnih nosilcev prleške identitete. Zbrane je nagovorila tudi avtorica kipa, akademska kiparka in slikarka Irena Brunec - Tébi, ki je kip natančneje predstavila in dejala, da je z velikim doprsnim kipom, ki bo odslej krasil Glavni trg, upodobila Franca Miklošiča v najodmevnejšem obdobju njegovega življenja. Oba govora si lahko ogledate in jima v celoti prisluhnete tudi v spodnjem videu.

Kip sta odkrila Olga Karba in ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Zvonko Kustec, za kulturni program pa je poskrbel kantavtor Tomaž Domicelj s skupino Langa in otroškim zborom Dešu Duj,

Sicer so pa v tem tednu ob sklepnem dejanju Miklošičevega leta v galeriji Anteja Trstenjaka odprli tudi razstavo Miklošičeva zapuščina ter predstavili knjigi Miklošičeva monografija in Pravljice iz Bukovine, v Domu kulture se je odvrtel dokumentarni film o Miklošiču, na mednarodni znanstveni konferenci pa so poznavalci razpravljali o Miklošičevi vlogi na področju slovanske filologije. Po odkritju kipa je sledila še slavnostna akademija, kjer je slavnostni govornik bil minister za kulturo dr. Uroš Grilc. Več o tem še sledi.

Nagovore, del kulturnega programa in odkritje kipa si lahko ogledate v spodnjem videu.

Ivek četrtek, 21. november 2013 ob 21:32

Vse spoštovanje Miklošičevem spominu!
Če bi lahko, bi povedal, da ne rabi dveh spomenikov na razdalji 200m zračne črte.

Miklošič ima lep trg in spomenik, kakor ga zasluži.

Če je kdo s postavitvijo tega spomenika nameraval povečati kulturno in turistično vrednost neuspele investicije, ki se ji reče Glavni trg, je zgolj dokazal, da je kulturno in socialno nepismen.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje