120-letnica Kulturnega društva Simon Gregorčič Velika Nedelja

Društvo je bilo ustanovljeno 4. marca 1893 in danes šteje preko 100 aktivnih članov

Marjan Dovečar, ponedeljek, 25. november 2013 ob 18:56

120 let KD Simon Gregorčič Velika Nedelja

V soboto, 23. novembra, so v kulturni dvorani pri Veliki Nedelji obeležili 120-letnico Kulturnega društva Simon Gregorčič Velika Nedelja. Društvo, katero je bilo ustanovljeno 4. marca 1893 kot Katoliško slovensko bralno društvo "Mir" Velika Nedelja danes šteje preko 100 aktivnih članov.

Društvo je razdeljeno na tri sekcije in sicer na dramsko in tamburaško skupino ter skupino ljudskih pevcev. Najštevilčnejša, dramska sekcija kulturnega društva je v 85-ih letih na oder postavila 157 premier, ki so jih vrli gledališčniki več kot sedemsto krat zaigrali na odru. Od tega je samo v zadnjih šestnajstih sezonah na prostem nastalo 16 premier, ki so bile zaigrane kar 200 krat in si jih je ogledalo preko 80 tisoč gledalcev. Vse tri sekcije že vrsto let nastopajo tako v domačem kraju kot tudi drugod po Sloveniji in tujini. Posebnost društva so predstave na prostem, kjer dramska sekcija z vedno novimi predstavami na prostem v poletnih večerih k Veliki Nedelji privabi številne obiskovalce, ki domov odidejo nasmejani in dobre volje.

Sobotna prireditev je bila kot nekakšen pregled časovnice društva skozi vsa leta svojega delovanja. Številni obiskovalci so v domači kulturni dvorani pri Veliki Nedelji tako videli veliko slikovnega ter video gradiva iz vseh predstav in nastopov, vmes pa so bili tudi trije nastopi v živo. Kot že tudi na letošnji igri Jesenska poroka 3 je tudi to soboto prireditev doživela vrhunec, ko sta na oder stopila mlada Zala Stolec in Nejc Kralj s čutno odigrano in odpeto pesmijo Če bi bil jaz slavček. To pesem si lahko ogledate in ji prisluhnete tudi v spodnjem videu.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje