V Stročji vasi okrogla miza na temo »Vrtec: začetek aktivnega državljanstva«

Govornice so izpostavile pomen projektov, ki spodbujajo mednarodno sodelovanje v predšolski vzgoji in razumevanje kulturne raznolikosti ter medsebojno spoštovanje

Bojana Karba, ponedeljek, 2. december 2013 ob 16:56
Okrogla miza v Stročji vasi

Okrogla miza v Stročji vasi

V petek, 29. novembra 2013, je na OŠ Stročja vas potekala okrogla miza z naslovom »Vrtec: začetek aktivnega državljanstva«.

Na okrogli mizi so sodelovale poslanka v Evropskem parlamentu Zofija Mazej Kukovič, svetovalka za predšolsko vzgojo Zavoda RS za šolstvo Fanika Fras Berro, vodja vrtca Stročja vas Marica Fijavž in vzgojiteljica v vrtcu Stročja vas Neva Karba. Razpravo je povezoval Dejan Bogdan.

Govornice so izpostavile pomen projektov, ki spodbujajo mednarodno sodelovanje v predšolski vzgoji in razumevanje kulturne raznolikosti ter medsebojno spoštovanje. Okrogle mize so se udeležile tudi strokovne delavke okoliških vrtcev, ki so predstavile svoje izkušnje pri izvajanju podobnih projektov.

Z aktivnim državljanstvom do krepitve občutka pripadnosti in vključenosti v družbo
Izhodišče za okroglo mizo je predstavljal projekt Informacijske točke Europe Direct Murska Sobota in vrtca pri Osnovni šoli Stročja vas, v okviru katerega je nastal pedagoški pripomoček v obliki filma, kjer otroci vrtcev Stročja vas in Štrigova (iz Hrvaške) ob različnih aktivnostih spoznavajo svoj in tuj jezik, družino, državo ter širše družbeno in kulturno okolje. Aktivnosti so pripravile in izvedle strokovne delavke vrtca Stročja vas. DVD-ji s posnetkom filma bodo posredovani pomurskim vrtcem v želji, da tudi sami v še večji meri izvajajo podobne aktivnosti.

Ideja o izvedbi projekta je nastala v okviru Informacijske točke Europe Direct Murska Sobota (Zavod PIP) in sicer v povezavi z evropskim letom državljanov, ki med drugim izpostavlja pomen aktivne udeležbe v demokratičnem življenju EU. Aktivno državljanstvo predvideva aktivno udeležbo posameznikov pri delovanju družbe, s čimer se krepi občutek pripadnosti in vključenost v družbo ter čut ljudi za odgovornost in solidarnost.

Izjemno pozitiven odziv otrok na sam projekt
Uvodoma sta Marica Fijavž in Neva Karba predstavili, kako so se lotili projekta, od iskanja strokovnih informacij, pregleda obstoječih zadev, ki jih že počnejo v vrtcu v Stročji vasi, do vseh aktivnosti, ki so jih izvedli in ki so pripeljale do končne izdelave filma.

Fijavževa je povedala, da so se odločili za preučevanje igranja, iger in igrač pred 50. leti, pa tudi današnjih iger in igrač. Zadevo so želeli povezati z nekom izven meja, in ker so z njimi nekoč že sodelovali, so navezali stik z Vrtcem Kockice iz Štrigove. Tam so se z veseljem odzvali na njihovo pobudo, in tako tudi sami začeli s preučevanjem iger in igrač. Aktivnosti, ki so ob tem potekale, so vsi sproti beležili.

Kot je povedala Karbova, so v osnovi izhajali iz otroka. V skupini so gledali primerjavo fantek-deklica, delali so primerjave glede velikosti, s pomočjo didaktičnih iger so spoznavali čustva. Pogovarjali so se o svoji skupini, koliko jih je, od kod prihajajo otroci. Tako so postopno prehajali na spoznavanje doma, družine. Otroci so prinašali fotografije od doma, predstavili so družinske člane. Prvič so obiskali tudi klet vrtca. Spoznavali so domači kraj, prešli na Ljutomer, se seznanili z grbom in zastavo, ter počasi začeli spoznavati Slovenijo in Evropsko unijo.

Najpomembneje je bilo navezati stik in sodelovati z vrtcem iz bližnje Hrvaške, vrtcem »Kockice«. Vrtca sta sodelovala preko elektronske pošte, pošiljali so si tudi pisma. Izmenjali so pakete z igrami, si pošiljali fotografije. Srečali so se 24. oktobra v Stročji vasi, kjer so jim domače vzgojiteljice pripravile ustvarjalne kotičke na temo igrače nekoč in danes, z vnašanjem EU vsebin. Poslovili so se z željo, da se ponovno srečajo in to delo gradijo in nadgrajujejo še naprej, saj so otroci ob vseh aktivnostih in srečanju pokazali veliko zainteresiranost in navdušenje.

Mazej Kukovič: »Prepoznati moramo, da smo v Evropi ena družina.«
Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič je poudarila pomembnost tovrstnih projektov, saj prispevajo k višji ravni aktivne participacije mladih v prihodnosti. Samo izvedbo projekta v vrtcu Stročja vas je pohvalila, in povedala, da je to nekaj izjemnega, saj je potekalo čezmejno sodelovanje. »V Evropi moramo prepoznavati drug drugega, prepoznati, da smo v Evropi ena družina«, je še dodala, ter nadaljevala, da ima prvič priložnost slišati tako prakso. Otroci namreč s tem spoznavajo, da so lahko odprti drug do drugega, spoznavajo različnost kultur, kar je zelo pomembno. Omenila je, da je v Evropi še vedno preveč evroskepticizma, ravno zato je mladim tako pomembno podati tovrstna sporočila.

Fanika Fras Berro je izpostavila pomen mednarodnega sodelovanja v vrtcih in kako tovrstno sodelovanje prispeva k višji kakovosti predšolske vzgoje. Že v predšolskem obdobju je namreč potrebno začeti s spoznavanjem multikulturnosti. »Na otroke ne smejo vplivati negativna stališča staršev ali odraslih. Če bomo gledali samo otroke, potem več ne bo nekih meja in ovir za druženje in za sporazumevanje. Otroci razvijejo pozitiven odnos do tujih jezikov, do drugačnosti, to se gradi s temi projekti«, je nadaljevala o smiselnosti tovrstnih projektov.

Film o projektu in vseh aktivnostih si lahko pogledate spodaj.


Več v Kultura in izobraževanje