Sv. Miklavž je pričakal otroke v Radencih

Na Miklavževanju v trgovskem centru Jager v Radencih, se je zbralo okrog dvesto malih radovednih otrok, ki so budno spremljali vsak korak in besedo Sv. Miklavža

Marjan Slavič, sreda, 4. december 2013 ob 17:57
Miklavž v Radencih

Miklavž v Radencih

Spet je leto naokrog, in trije dobri možje, ki jih srečujemo v »Veselem decembru«, so že tu. Kot prvi dobri mož v decembru goduje seveda Sv. Miklavž, ki prinaša pridnim otrokom darila, porednim pa šibo. Za porednost jih kaznujejo njegovi spremljevalci parkeljni.

Tako je v sredo popoldan, v trgovskem centru Jager, v Radencih, Sv. Miklavž pričakal vse otoke in jih obdaril. Na samem Miklavževanju se je zbralo, ob spremstvu staršev, nekje dvesto malih radovednih otrok, ki so budno spremljali vsak korak in besedo Sv. Miklavža. Le-ta jim je delil lepih besed, kakšnega vzel v naročje, ga pocrkljal, na koncu pa vsakega posebej obdaril z darilom. Nekateri otroci so se ga bali, nekateri pa korajžno z njim pokramljali, ter mu tudi kakšno pesmico zapeli, v slovo pa obljubili da prihodnje leto spet na tem mestu se bodo dobili.

In kdo sploh je ta dobrotnik Sv. Miklavž, ki obdarja pridne otroke?
Po legendi je Miklavž rešil tri revna dekleta, tako da jim je ponoči skozi okno nastavil tri kepe zlata za doto. Morda zato med obvezne darove, ki jih dobri mož pušča pridnim otrokom v noči s 5. na 6. december, sodijo tri jabolka.

Sveti Nikolaj se je rodil ob koncu tretjega stoletja našega štetja v kraju Patara v Mali Aziji. Oče in mati sta mu umrla, ko je bil še precej mlad. Od takrat naprej je zanj skrbel stric. Kot mladenič se je preselil v mesto Mira, kjer ga je stric seznanil z mirskim škofom. Ta je pomagal mlademu Nikolaju, da se je popolnoma posvetil krščanstvu in ga je tudi posvetil v duhovnika. Pravijo, da je bil Nikolaj sin premožnih staršev, vendar je vse podedovano bogastvo razdal ubogim, zato se ga od nekdaj drži sloves radodarnega svetnika. V številnih deželah, zlasti v osrednji Evropi, je sveti Miklavž tisti, ki obdaruje (pridne) otroke. To se zgodi v noči s 5. na 6. december, ki je Miklavžev godovni dan. Škof Miklavž je svetnik in je zato v nebesih, torej prihaja k nam iz nebes. Oblečen je v škofovska liturgična oblačila, na glavi ima škofovsko mitro, v roki pa škofovsko palico. Spremljajo ga angeli in parklji (hudiči). Kako Sv. Miklavž prihaja k nam je ovito v skrivnost, saj svetniki ne potrebujejo zemeljskih potrebščin za njihovo delovanje; nekateri sicer menijo, da prihaja peš ali tudi na saneh, ki pa jih ne vlečejo severni jeleni, ampak konjska vprega.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno