Sv. Miklavž obdaril otroke pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Kljub mrazu je Miklavža pred cerkvijo pričakala množica otrok in staršev

Branko Košti, petek, 6. december 2013 ob 10:201
Miklavž pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Miklavž pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Prvi od trojice dobrih in radodarnih mož, kateri bodo v decembrskih dneh potovali po naši deželi in razveseljevali predvsem otroke, je Sv. Miklavž. Od trojice ima Sv. Miklavž pravzaprav največjo smolo, saj je njegov čas najbolj omejen in sicer mu pripada le noč med petim in šestim decembrom. V tem času komaj zmore obiskati in obdariti vse pridne otroke, zato si vzame še kaj dodatnega časa in svoje poslanstvo ponekod opravi dan prej, ali tudi pozneje.

Častitljivega moža s sivo brado v škofovski opravi so v četrtek, 5. decembra, pričakali pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Številni starši, pa tudi dedki in babice, so kljub mrzlemu zimskemu večeru pripeljali svoje najmlajše pred farno cerkev. Radovedne očke najmlajših so opazovale množico in jim verjetno ni bilo najbolj jasno, čemu morajo biti tam. Nekoliko večje je mučila radovednost, s čim jih bo Miklavž obdaril, malo manj pridni so verjetno dvomili, ali bodo darilo sploh dobili, ali pa jih bodo vzeli v roke parkeljni. Skupaj s starši so glasno klicali Sv. Miklavža, kateri se je hitro odzval in prišel na prireditveni prostor v spremstvu vil in treh groznih parkeljnov, kateri pa niso imeli veliko dela, saj so bili okrog njih sami pridni nagajivci.

Po kratkem pogovoru z otroki je Sv. Miklavž opravil svoje glavno poslanstvo; razdelil darila. Večina otrok se jih je razveselila, poteklo pa je tudi nekaj solzic strahu, predvsem zaradi vražičkov, ki so bili vedno v bližini. Sledilo je še slikanje z Miklavžem, najpogumnejši pa so se pred objektive postavili v družbi parkljev.


Več v Družabno