»Pridi k nam Miklavž, pridi k nam!«

V cerkvi sv. Janeza Krstnika je Miklavž pri večerni sveti maši obiskal pridne otroke iz ljutomerske župnije

Nuša Novak, petek, 6. december 2013 ob 21:031
Miklavž pri večerni maši v Ljutomeru

Miklavž pri večerni maši v Ljutomeru

Pravijo, da je bil Nikolaj sin premožnih staršev, vendar je vse podedovano bogastvo razdal ubogim, zato se ga od nekdaj drži sloves radodarnega svetnika. Miklavž je svetnik in je zato v nebesih, od koder prihaja k nam.

Goduje 6. decembra in na ta dan zjutraj ali pa že 5. decembra zvečer, po ustaljenem običaju obdaruje otroke. Spremljajo ga angeli in parklji (hudiči in demoni). Kako sveti Miklavž prihaja k nam je ovito v skrivnost, saj svetniki ne potrebujejo zemeljskih potrebščin za njihovo delovanje. Nekateri sicer menijo, da prihaja peš ali tudi na saneh (ki pa jih ne vlečejo severni jeleni, ampak konjska vprega).

Sveti Miklavž je torej prvi izmed treh dobrih mož, ki je v četrtek, 5. decembra, pri večerni sveti maši, tudi v cerkvi sv. Janeza Krstnika, obiskal pridne otroke iz ljutomerske župnije. S pesmijo in molitvijo, so otroci s spodbudo župnika Andreja Zrima, lepo sodelovali pri sveti maši in tako s skupnimi močmi priklicali radodarnega dobrotnika, katerega smo vsi nestrpno pričakovali. Pridružil se nam je v spremstvu svojih pomočnikov – angelčkov. Ker pa so bili naši otroci celo leto zelo pridni, je poredne parklje pustil kar doma. Najprej je pozdravil številne otroke in njihove starše ter ostale vernike, nas nagovoril z lepo besedo, nato pa otroke obdaril s čudovitimi darili, katerih so bili zagotovo najbolj veseli. Miklavž pa ni obdaril samo pridnih in ubogljivih otrok, ampak tudi našega župnika Andreja, Izidorja in Martina ter vse katehete, ki so skozi celo leto marljivo in vestno skrbeli za vernike in občane.

Dobri sveti Miklavž, še enkrat ti hvala za vse darove!



Več v Družabno